Вчені створили робота, який працює на спирту / Ілюстрація, liveinternet.ru

Інженери з Університету Південної Каліфорнії вирішили спроектувати мініатюрного робота RoBeetle, який буде використовувати як джерело енергії метанол.

Читайте такожНеземні краєвиди Марса: блогери змонтувалі перший 4K-фільм з поверхні планети (відео)

Як повідомляє Naked Science, стаття про розробку робота надрукована в журналі Science Robotics.

Зазначається, що попри всю зручність електрохімічних батарей, вони все ще поступаються в якості джерела енергії звичайному рідкому паливу. Недоліки батарей особливо помітні в конструкціях малих масштабів. Через це сучасні мікроскопічні роботи часто потребують дротового підключення до мережі, або мають малу автономність.

Питома енергія звичайного метанолу все ще на порядок вища, ніж в акумуляторів. Тому науковці вирішили спроектувати мікроробота RoBeetle, що приводиться в рух згорянням метанолу.

Передбачається, що апарат буде здатний працювати набагато довше, ніж його електричні аналоги.

Інженери спроектували для нього механічний аналог «м'язів», які скорочуються під впливом згоряння парів метанолу. Розробники очікують, що попри свої крихітні розміри, RoBeetle здатний рухатися по поверхнях різної текстури - від бетону до гладкого скла і м'якої подушки.

При власній вазі всього 88 міліграмів робот може тягнути об'єкти у 2,6 рази важчі, а встановлення додаткового «паливного бака» на 95 міліграмів метанолу забезпечує його автономною роботою протягом майже двох годин. Якби робот використовував батарею, то пропрацював би всього кілька секунд.

Дослідження алкоголю