Вода з "Фукусіми-1" пройшла багато стадій очистки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, REUTERS

Японія почала скидати очищену воду з атомної електростанції "Фукусіма-1" в Тихий океан. Вона роками зберігалася в більш ніж 1000 резервуарах. 

Як пише IFLScience, план скидання води розробила Токійська електроенергетична компанія (TEPCO). Документ був схвалений ООН, МАГАТЕ та різними незалежними вченими.

Однак деякі екологи побоюються, що окремі радіоактивні елементи все ще можуть залишатися у воді. У зв'язку з цим вчені вирішили розповісти більше деталей. 

Відео дня

Головна проблема полягає у тому, що очищена вода може містити шкідливі ізотопи, які потенційно є небезпечними для людей та екосистем. За даними вчених, після фільтрації, вдалось майже повністю прибрати з рідини ці шкідливі ізотопи, за винятком слідів тритію. Це ізотоп водню, який надзвичайно важко повністю відокремити від води. Однак він настільки розчинений у воді, що його рівень навіть нижче від нормативних меж ВООЗ.

За словами вчених, тритій вважається відносно нешкідливим для людини, оскільки його радіоактивність не може проникати через нашу шкіру. Крім того, японський уряд слідкує за ситуацією і, якщо буде виявлено будь-які незвично високі концентрації радіоактивного матеріалу, то скидання води одразу ж припинять.

На думку дослідників, фільтрація видалила або розчинила радіоактивні ізотопи настільки, що воду з Фукусіми можна навіть було б вважати безпечною для пиття. Проблема лише у тому, що це морська вода, яка має великий вміст солі. 

Аварія на Фукусімі та злив радіаційної води

11 березня 2011 року у Японії стався потужний землетрус, що викликало цунамі. "Подвійне" стихне лихо вивело з ладу систему охолодження електростанції, що спричинило ряд вибухів і великий витік радіації. 

У квітні 2021 року уряд Японії схвалив скидання понад 1 млн тонн опроміненої води з АЕС після очищення в океан. У Токіо скидання води назвали безпечним.

Цей процес стартував сьогодні, 24 серпня 2023 року. В рамках першої партії планується злити в океан 7800 тонн води протягом 17 днів. 

Вас також можуть зацікавити новини: