В ЗСУ здійснюють перехід від "радянської" масової підготовки до індивідуальної - підготовки професіоналів / фото УНІАН

У Збройних силах України здійснюється перехід від існуючої за радянських часів масової підготовки до індивідуальної - підготовки професіоналів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу щодо підсумків реформування ЗСУ повідомив заступник начальника Головного управління оборонного планування Генерального штабу ЗСУ, полковник В'ячеслав Дем'яненко.

Говорячи про набуття ЗСУ необхідних оперативних (бойових, спеціальних) спроможностей, він зазначив, що з метою удосконалення доктринальних документів з підготовки та застосування ЗСУ відпрацьовано 691 стандарт колективної та індивідуальної підготовки на основі стандартів НАТО.

Відео дня

Читайте такожВ НАТО нагадали потребу модернізації Збройних сил України та боротьби з корупцією

"Затверджено тимчасову настанову з оперативної підготовки у Збройних силах України, яка також враховує процедури НАТО", - сказав Дем'яненко.

Він додав, що з 2017 року заходи спільної оперативної та бойової підготовки проводяться на єдиному оперативно-стратегічному фоні.

"Загальна кількість заходів оперативної підготовки зменшилася на 10%. Водночас кількість заходів, таких як тактичні навчання, зросла на 15%. При цьому, здійснюється перехід від масової підготовки, яка дісталася нам від Радянського Союзу, до індивідуальної - це підготовки професіоналів. Воно передбачає якісний відбір та ретельну підготовку фахівців", - заявив представник Генштабу.

Так, з цією метою в навчальних центрах було створено 7 шкіл підготовки спеціалістів. Йдеться про школу базової загальновійськової підготовки, підготовки танкістів, три школи снайперів, школу підготовки спеціалістів протитанкових ракетних комплексів та школу повітрянодесантної підготовки.

Також Дем'яненко зазначив, що було створено Міжвидовий центр підготовки підрозділів ракетних військ і артилерії. Крім того, протягом двох останніх років було проведено понад 7 тис. організаційних заходів, під час яких було уніфіковано штати та підвищено спроможності бойових військових частин.

"У тому числі це стосується організаційно-штатних змін з метою оснащення підрозділів протитанковими комплексами "Стугна" та "Корсар", які в останні дні себе досить гарно зарекомендували на сході країни, а також сучасними безпілотними авіаційними комплексами", - додав представник Генштабу.

Читайте такожПорошенко обіцяє подати заявку про вступ України до ЄС і отримати План дій щодо членства в НАТО у 2023 році

Серед іншого, було сформовано Морське командування та Командування морської піхоти.

"До складу Військово-морських сил прийнято 6 малих броньованих артилерійських катерів. В поточному році заплановано прийняття ще одного такого катера та двох десантних катерів. Триває розроблення технічного проекту ракетного катера типу "Лань", який буде озброєний ракетним комплексом "Нептун", - розповів Дем'яненко.

Серед іншого, він також нагадав, що триває перехід на нову систему харчування із застосуванням каталогу продуктів харчування.

"На цей час переведено вже 73 військові частини", - повідомив представник Генштабу.

Дем'яненко зауважив, що відбуваються зміни і в речовому забезпеченні. Так, було введено понад 170 нових предметів речового майна та уточнено норми забезпечення.

"Чисельність військовослужбовців за контрактом на сьогодні досягла 143 тисяч осіб і становить близько 85%. Кількість резервістів також зросла і становить на сьогодні близько 200 тисяч осіб", - констатував він.