На Масляну традиційно проводять масничні гуляння з млинцями / УНІАН

Зовсім скоро настає настільки улюблений в народі свято - Масляна. Час цього старовинного свята змінюється кожен рік, і в 2019 році Масляну відзначають з 4 по 10 березня.

Масляна 2019 - це остання підготовча седмиця Великого Посту. Тобто, число святкування Масляної починається в останній тиждень перед Великим Постом, і закінчується Прощеною неділею.

Читайте такожДень Світлани: привітання з Днем ангела у віршах і прозі

Відео дня

На Масляну традиційно проводять масляничні гуляння з млинцями, народними забавами та спалюванням опудала. Крім того, в останній день Масляної завжди відзначається Прощена неділя. В цей день прийнято просити вибачення один у одного, щоб очистити душу напередодні Великого посту.

Але головною традицією на Масляну є, звичайно ж, приготування млинців, які символізують Сонце. Їх печуть протягом всього Масляного тижня. Вважалося, якщо на Масляну напекти млинців більше всіх, то в будинку "оселиться" щастя.

До речі, одними млинцями можна не обмежуватися. Випікають також оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки і тістечка. В останній день масляної на столі також повинна бути яєчня.

Весь цей тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середу і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота і неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. У давнину дотримувалися всіх традицій, але сьогодні більшість з них вже забулися.