Мер Одеси Труханов відмовився в суді відповідати на питання обвинувачення / УНІАН

Мер Одеси Генадій Труханов під час судового засідання відмовився відповідати на запитання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у справі про купівлю будівлі заводу «Краян», у якому він фігурує.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні в Малиновському районному суді Одеси продовжилося судове провадження у кримінальному провадженні за обвинуваченням міського голови та інших осіб у заволодінні 185 млн грн при купівлі будівлі колишнього заводу.

Під час засідання Труханов заявив, що дії правоохоронців щодо угоди по «Краяну» є «грубим втручанням у роботу органів місцевого самоврядування». Він стверджує, що готовий з командою нести відповідальність за свою роботу, але не розуміє, який закон порушив.

Відео дня

«Ніхто з нас за час процесу так і не почув, яку статтю або букву закону я, як обвинувачений, як міський голова, або мої підлеглі порушили. Ми тільки чули звинувачення щодо доцільності одного з прийнятих нами рішень», – сказав Труханов.

Як стверджує мер, в ході розслідування правоохоронці нібито порушили законодавство, повідомляючи йому про підозру і поміщаючи в ІТТ. Він вважає, що підозру повинен був заявити генеральний прокурор або, наприклад, заступник генпрокурора, але не той чоловік, який, на думку мера, не мав на це права.

Читайте такожСуд дозволив Труханову виїжджати за кордонЗаявивши, що справа проти нього «надумана і сфабрикована», Труханов послався на ч. 4 ст. 42 КПК України, яка передбачає можливість фігуранту справи відмовитися говорити що-небудь з приводу підозри чи обвинувачення проти нього.

«Не набувши статусу ні підозрюваного, ні обвинуваченого, не бачу підстав відповідати на питання сторін...», - сказав Труханов.

Міський голова стверджує, що в його діях немає складу злочину, а розрахувати зараз економічну вигоду від операції на 185 млн грн неможливо, оскільки у відремонтованій будівлі «Краян» вже працюють відповідні служби мерії.

При цьому він вважає, що оцінку його діям можуть давати тільки городяни під час виборів місцевих рад.

Як повідомляв УНІАН, Труханов та інші посадові особи обвинувачуються в заволодінні коштами міського бюджету при купівлі міськрадою за завідомо завищеною вартістю будівлі, що раніше входила в цілісний майновий комплекс збанкрутілого заводу «Краян».

За даними слідства, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала за 185 млн грн будівлю заводу у приватної компанії, яка на початку того ж року заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 млн грн.

14 листопада Малиновський райсуд Одеси почав розглядати справу по суті.

На лаві підсудних – Труханов, віце-мер Павло Вугельман, голова постійної комісії з комунальної власності міськради Василь Шкрябай, глава муніципального департаменту комунальної власності Олексій Спектор і його заступник Володимир Радіонов, директора ТОВ «еліт Девелопмент» (продавець адмінбудинку) Петро Загодиренко, ТОВ «Valton Group» Ігор Кравченко і підприємства «Брокбизнесконсалт» (оцінювач) Галина Богданова.

26 березня 2019 року в САП заявили, що Одеська міськрада досі не повернула у бюджет 95 млн грн, переплачених при купівлі заводу «Краян», які повинні були надійти майже рік тому.