Він запевнив митрополита Епіфанія у своїй беззаперечній канонічної підтримки. / фото УНІАН

Вселенський патріарх у разі перегляду рішення Об’єднавчого собору та відновлення Київського патріархату з почесним патріархом Філаретом на чолі може призупинити дію томосу про надання автокефалії Православній церкві України до моменту подолання канонічної кризи.

Про це йдеться у офіційній заяві митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка), розміщеній на його сторінці у Facebook.

Читайте такожФіларет заявив про розкол у ПЦУ і звинуватив Епіфанія

Відео дня

Він зазначив, що титул «почесного патріарха Київського і всієї України», який регулярно вживається стосовно митрополита Філарета в Православній церкві України, не затверджений жодним соборним рішенням ПЦУ. Згідно з рішенням Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року, владика Філарет був прийнятий у спілкування саме як «колишній Київський митрополит» (а не як патріарх).

«Сьогодні, коли томос отримано, митрополит Філарет прагне переглянути рішення Об’єднавчого собору, відновити Київський патріархат та знову очолити церкву. Однак результатом таких дій може стати якщо не відкликання томосу, то призупинення його дії до моменту подолання канонічної кризи в Православній церкві України», - заявив Драбинко.

За його словами, суттєву загрозу для майбутнього ПЦУ становлять і спроби митрополита Філарета переглянути канонічні норми функціонування ПЦУ, зафіксовані у томосі. А саме - зберегти за Православною церквою України юрисдикційну владу над парафіями в українській діаспорі та відмовитися від ротаційної моделі Священного синоду. Згідно з положеннями томосу, питання діаспори не може вирішуватися Києвом без погодження з Матір’ю-церквою.

«Що ж стосується бажання митрополита Філарета розширити інститут постійних членів синоду з трьох до 12-ти, то це є нічим іншим, як спробою відмовитися від демократичної грецької моделі церковного управління на користь російської, де долю церкви вирішує вузьке коло ієрархів (в радянський час ця модель отримала сумнозвісну назву «митрополітбюро»)», - переконаний митрополит Олександр.

З огляду на все вище викладене, він як архієрей Православної церкви України, запевнив митрополита Київського і всієї України Епіфанія у своїй беззаперечній канонічній підтримці.

При цьому Драбинко засвідчив, що з належною шаною ставиться до історичного внеску митрополита Філарета до справи розбудови українського православ’я та щиро сподівається, що він «дослухається до голосу більшості архієреїв ПЦУ».