Офіційних документів з приводу розблокування Криму Замана не бачив / УНІАН

1 березня 2014 року Збройні сили почали операцію з розблокування Криму, однак за наказом її припинили того ж дня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана заявив сьогодні на брифінгу.

“1 березня у Генеральному штабі була розроблена і підготовлена операція з перекидання особового складу на територію Криму для розблокування військових частин. Особовий склад був завантажений в літаки, які дійшли до морського узбережжя континентальної України, а після цього пілоти отримали наказ розвернутися назад і повернутися на аеродроми базування. І на цьому все закінчилося”, - сказав Замана.

Відео дня

Також він додав, що офіційних документів з цього приводу не бачив, але про це йому розповідали посадові особи, які брали безпосередню участь в операції.

Крім того, Замана заявив, що його кримінальне переслідування за обвинуваченням у держзраді головний військовий прокурор Анатолій Матіос розпочав з ініціативи колишнього президента Петра Порошенка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

“Скоріше за все, замовники — президент та секретар РНБО, з яким у мене особистий конфлікт, напружені стосунки, і він зацікавлений, щоб бездіяльність під час анексії Криму перекласти з себе на інших”, - сказав Замана.

Читайте такожСправа про держзраду: у ГПУ пояснили рішення суду відпустити Заману

Відповідаючи на запитання журналістів, чи планує він повертатися на службу у Генштаб або Збройні сили, Замана зауважив, що на сьогодні він має статус підозрюваного і хоче довести у суді свою невинуватість.

Стосовно служби в армії він зазначив: “Якщо скажуть, що потрібно — будемо служити”.

Як повідомляв УНІАН, Замана, який обіймав посаду керівника Генштабу ЗСУ з 18 лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року, було затримано в лютому 2019 року.

Замані було оголошено про підозру у вчиненні державної зради.

25 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що реформування структури Збройних сил України за часів перебування Замани на посаді начальника Генштабу фактично передбачало анексію Криму та створення так званої "Новороссии".

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос стверджував, що Замана у січні-лютому 2014 року проігнорував дані розвідки щодо підготовки РФ до збройного вторгнення в Україну.

Сам Замана називав справу проти нього "замовною і політичною".

24 травня Київський апеляційний суд скасував запобіжний захід Замані у вигляді тримання під вартою та обрав новий у вигляді особистого зобов’язання.