Стало відомо про стан постраждалих від бунту в одеській виправній колонії / УНІАН

Двоє співробітників виправної установи, які постраждали під час бунту в одеській колонії, залишаються в лікарні у тяжкому стані.

Читайте такожБунт в’язнів в Одесі: Мін’юст вирішив розформувати колонію (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив начальник Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції Олександр Малахов.

Відео дня

Він зазначив, що бунт у Південній виправній колонії (№51) почався під час планового обшуку: ув'язнені почали бити співробітників установи, ламати і підпалювати майно.

«В результаті 16 співробітників дістали травми різного ступеня тяжкості. Зараз двоє співробітників Одеської виправної колонії (№14) перебувають у лікарні в тяжкому стані», - заявив Малахов.

Він уточнив, що інспекторів Одеської колонії було направлено на допомогу колегам установи №51.

При цьому Малахов зазначив, що конфлікт вдалося вирішити шляхом мирних переговорів без застосування спецзасобів. Це було зроблено, щоб не допустити нових постраждалих і жертв.

Чиновник стверджує, що із засуджених ніхто не постраждав. Аналогічну заяву зробив представник уповноваженого ВР з прав людини на півдні України Олександр Остапенко, який зазначив, що, дізнавшись про заколот, негайно виїхав у колонію.

«Мене безперешкодно допустили на територію», - наголосив Остапенко.

За його словами, у спеціально створеного штабу силовиків був принциповий підхід - мирні переговори, і заколотники потім самі розійшлися у свої сектори.

Остапенко стверджує, що не зафіксував жодних силових покарань щодо засуджених, і самі арештанти йому не скаржилися.

Після завершення особливого періоду, запровадженого на території колонії до 7 червня, Остапенко має намір разом з громадськими моніторами 9 червня відвідати установу. Планується спілкування з максимально можливою кількістю засуджених, щоб з'ясувати всі причини й обставини події, в тому числі щодо умов утримання та якості харчування.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня в Південній виправній колонії (№51), розташованій в Одесі, стався бунт, що супроводжувався пожежею.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 392 (дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань) та ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Перший заступник начальника Нацполіції В'ячеслав Аброськін заявив, що бунт стався за вказівкою «злодіїв у законі».

Слідчі ДБР почали досудове розслідування за фактом службової недбалості працівників колонії (ч. 2 ст. 367) Кримінального кодексу.

Повідомлялося, що причиною бунту стали неналежні умови утримання засуджених та жахливе харчування.

З 28 травня в Південній виправній колонії запроваджено особливий режим, побачення з родичами арештантам заборонено.

У Південному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань і пробації Мін'юсту заявили про бунт 200 ув'язнених, внаслідок якого постраждали 15 співробітників установи.

Сьогодні, 30 травня, було заявлено, що установу № 51 планують законсервувати, а ув’язнених перевести в інші колонії. Всі виправні установи на півдні України переведено на посилений режим несення служби.