Як відпочити і не згоріти? Згоріти не під палким сонцем, а у вогнищі пожежі. Чому в українських санаторіях та таборах буває небезпечно відпочивати? 

Навіть якщо ви вже зробили вибір, пропонуємо ще раз перевірити місця відпочинку. І замислитись, чому в Україні горять ті, хто приїхав відпочити? І хто за це відповідальний – дивіться в сюжеті програми Гроші.

Так, у вересні 2017 палав дитячий табір "Вікторія". Тоді у жахливій пожежі, яка сталася через недбалість керівництва табору та жадібність одеських чиновників, загинули троє дівчат. З часу жахливої трагедії минуло майже два роки. Правоохоронці досі продовжують слідство. А щоб місце не простоювало, чиновники знову вирішили заселити до "Вікторії" дітей. 

Читайте такожВ Одесі дітей відправлять на оздоровлення у табір "Вікторія", де в 2017 році згоріло троє дівчаток

"Плануємо 140 дітей. Переможці спортивних змагань, діти з багатодітних сімей", - зазначила в.о. директора табору "Вікторія" Ірина Стрельцова.

Уже за місяць, 8 серпня, тут лунатиме дитячий сміх. Але оптимізму керівництва табору не поділяють рідні загиблих дівчат. Зі слізьми на очах батьки загиблих дівчат застерігають ті 140 родин, яким випала нагода відпочивати у таборі, добре подумати перед тим, як відпустити туди найдорожче - дітей.

Юрист родини загиблих вважає, що чиновники просто не могли усунути всі порушення, та й слідчі дії на попелищі, де загинули дівчата, ще тривають.

На жаль, "Вікторія" не єдиний табір, де відпочивати доводиться у зоні ризику. Санаторій "Поділля", що Хмільнику (Вінницька область). Тут відпочивають та лікуються сотні людей зі спогадами про страшні події лютого 2011 року: корпус санаторію, у якому перебувало 160 відпочивальників, спалахнув о 23.00. Пожежник, який тоді був на місці НС, розповідає, що вогонь з двоповерхового клубу швидко перекинувся на 7-поверховий спальний корпус.

"Люди спуститися не могли. Вони залишилися у пастці зверху і їх поступово притискала пожежа, яка розповсюдилася на всі 7 поверхів", - згадує пожежник Олександр Камбаров.

Попри злагоджену роботу пожежників, які з'їхалися навіть із сусідніх районів та Вінниці, загинуло двоє людей. 

У 2011 році пожежники розповідали про численні порушення та приписи, які у санаторії не виконали. З часу пожежі уже минуло навіть не 2, як в одеській "Вікторії", а 8 років. З надією на те, що проблеми у санаторії вирішені, йдемо заселятися. За немалі гроші ( в середньому тисяча гривень на добу) нам пропонують лікування та шикарний відпочинок, розповідають про процедури, відремонтований басейн і, врешті, ведуть показувати номери. 

Принагідно проводимо і протипожежну перевірку. Але ні в одному з номерів немає димосигналізаторів.

Це, насправді, велика проблема. Настільки велика, що в Одесі у цей час хочуть закрити Державний клінічний санаторій імені Чкалова. А на Вінниччині, виявляється, це навіть проблемою не вважають. 

Виявляється, пожежа 2011 року стала ключовим етапом у приватизації санаторію "Поділля". Пожежу, у якій загинули люди, використали для зміни керівництва санаторію, а пізніше - і для зміни його власників. 

Поки правоохоронні органи та суди продовжують розбиратися з історією приватизації цілого курорту, пожежники обіцяють діяти.

І "Вікторія", і "Поділля" мали приписи і порушення ще до того, як загорілися.

Тож перед тим, як заселитися до санаторію, чи, тим більше, віддати у табір свою дитину, перевіряйте ретельно заклад на пожежну безпеку аби літо було гарячим тільки у хорошому сенсі.