Сонячна активність може впливати на стан людини / Ілюстрація REUTERS

Як відомо геомагнітні бурі можуть чинити серйозний вплив на стан і здоров'я людини – стати причиною безсоння, занепаду сил і втрати концентрації.

Магнітними бурями прийнято називати значне коливання геомагнітного поля Землі. Така «буря» може бушувати від кількох годин до декількох діб.

Сучасній науці відомо, що виникнення магнітних бур пов'язане з активністю Сонця – їх викликає потік іонізованих часток, що плине від зірки (сонячний вітер), який впливає на магнітне поле нашої планети.

Особливо потужні потоки сонячного вітру виникають через викиди корональної маси і корональні діри на Сонці. Астрономи навчилися відстежувати сонячну активність, щоб готувати прогнози «космічної погоди».

Читайте такожАстролог назвавши чотири знаки-аутсайдери, яким зірки обіцяють проблеми у липні

Магнітні бурі – вплив на людину

Вчені та лікарі довели, що магнітні бурі можуть чинити прямий вплив на здоров'я людини. Згідно зі статистикою, щонайменше 75% магнітних бур супроводжуються різким зростанням числа госпіталізованих людей із захворюваннями серцево-судинної і нервової системи.

Встановлено, що під впливом бурі кров людини починає густіти, а її кисневий обмін погіршується.

В такі періоди зростає кількість інфарктів, випадків ураження судин мозку і навіть спроб суїциду. Подібний ефект можна спостерігати за добу до настання піку магнітної бурі, і ще протягом принаймні двох діб після нього.

Навіть здорові люди можуть відчувати вплив цього явища. Різкі зміни сонячної активності можуть викликати на перший погляд безпричинне нездужання – мігрені, перепади тиску, безсоння (або навпаки, сонливість), дратівливість і навіть загострення хронічних захворювань. Зростає кількість нещасних випадків і травматичних епізодів.

Водночас, на сьогодні в науковій спільноті відсутня єдина думка про вплив магнітних буревіїв на здоров'я людей. Дослідження в цій області продовжуються.

Більшість магнітних буревіїв супроводжуються зростанням числа госпіталізованих із захворюваннями серцево-судинної системи. / УНІАН

Магнітні бурі – як пережити

Медики підготували низку рекомендацій людям, які відчувають нездужання через сонячну активність.

Зокрема, у такі дні рекомендується лягати спати якомога раніше – мелатонін, який  виділяється під час сну, допомагає організму відновлюватися і нормалізує кров'яний тиск. Гіпертонікам пробудження рекомендують зробити якомога більш плавним – не слід різко вставати з ліжка, особливо якщо перед очима «бігають мушки».

Хорошим способом привести у тонус судини є контрастний душ, але вдаватися до нього слід лише за відсутності протипоказань по здоров'ю.

Протягом дня рекомендується хоча б раз вийти на прогулянку, або кілька разів провітрити приміщення. Свіже повітря позитивно впливає на серцево-судинну систему.

У дні магнітних буревіїв небажано переїдати, вживати алкоголь і каву, а також палити. Найкраще меню в такі дні – овочі, фрукти, каші, відварене м'ясо птахів та риба.

Вживати знеболювальні, заспокійливі й тонізуючі препарати, при цьому, бажано тільки після консультації з лікарем. При нервових розладах краще пити натуральні заспокійливі засоби – відвари та настоянки валеріани, пустирника, меліси.

Бажано уникати стресів і відкласти вирішення важливих питань на більш вдалий час.

Магнітні бурі у липні 2019

Згідно з прогнозами астрофізиків, сильних магнітних буревіїв в липні не очікується, однак деякі дні можуть стати для метеозалежних людей напруженими.

Так, досить сильні магнітні бурі очікуються 10, 11 і 13 липня. В ці дні всім, особливо метеозалежним людям, варто подбати про своє здоров'я.

vedmochka.net

Раніше також повідомлялося, що найпотужніша магнітна буря в липні 2019 року очікується 15-го числа. У цей день бажано довше знаходиться на вулиці, зменшити фізичні навантаження та уникати стресових ситуацій.

Слід також пам'ятати, що точно передбачити настання магнітної бурі можна лише за кілька годин до її початку, з виникненням плям і викидів плазми на Сонці.