МКЧХ наголосили на важливості втілення положень закону про зниклих безвісти / лого МКЧХ

Міжнародний Комітет Червоного Хреста закликає українську владу якомога скоріше втілити положення закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти.

Про це у коментарі УНІАН сказала координатор відділу захисту МКЧХ у Києві Алєсія Бертеллі.

Вона розповіла, що сьогодні представники МКЧХ на Софійській площі провів захід «Не вагайся. Співчувай» за участі родичів зниклих безвісти осіб з нагоди Міжнародного дня зниклих безвісти. Представництво МКЧХ в Україні відзначає цей день з початку конфлікту на Донбасі, оскільки кожен конфлікт призводить до зникнення великої кількості осіб.

Відео дня

"За оцінками, в Україні декілька сотень осіб все ще є зниклими у зв'язку з конфліктом на Донбасі. І Міжнародний Комітет Червоного Хреста зустрічається з їхніми родинами, ми допомагаємо їм, ми супроводжуємо їх, і ми завжди намагаємося зрозуміти, які саме у них потреби і що можуть зробити для родин зниклих безвісти уряд, різні структури, суспільство, але також неурядові організації", - сказала Бертеллі.

"Цього року ми хочемо зосередити увагу на одній з їхніх потреб - на потребі визнання. Що це значить бути визнаним? Для родини зниклої особи визнання означає, що суспільство і одночасно влада розуміють, що саме ці особи переживають щодня. І це не можна легко пояснити, оскільки, якщо у вашій родині хтось вважається зниклим, ви продовжуєте очікувати на його або її повернення, але у той же час ви маєте також враховувати той факт, що він або вона можуть не повернутися. І це дуже складний процес, і саме тому є потреба у нашій підтримці з усіх сторін", - наголосила вона.

Координатор відділу захисту МКЧХ додала, що, в першу чергу, йдеться про потребу підтримки з боку влади.

"Влада має засоби, щоби впровадити механізм і правила, законодавчу основу, які необхідні з метою пошуку зниклих безвісти осіб і ідентифікувати їх. Це дуже складний процес, який ускладнений тим фактом, що зникнення відбувається у час війни", - підкреслила Бертеллі.

Водночас, вона відзначила, що українська влада вже взяла на себе таку відповідальність "дуже серйозним чином", і вона здійснила дуже важливі кроки, а саме було ухвалено закон про правовий статус зниклих безвісти осіб.

"Міжнародний Комітет Червоного Хреста хоче бачити, аби цей закон був втілений дуже скоро, оскільки він має дуже важливі положення, і зокрема щодо створення єдиного реєстру зниклих безвісти, створення комісії стосовно зниклих безвісти, але також щодо створення механізмів з надання допомоги для родин зниклих безвісти, в тому числі механізмів фінансової допомоги", - заявила Бертеллі.

"Зараз ми переконані, що дуже важливо здійснити заходи з метою реалізації цього закону якомога скоріше, і усі його положення", - сказала вона.

При цьому вона зауважила, що фінансові потреби є не єдиними. "Ми також переконані, що важливо, аби українська влада врахувала інші потреби родин зниклих безвісти осіб, які не передбачені цим законом, і зокрема соціально-психологічні потреби, правові і адміністративні потреби, і їхню потребу на визнання", - додала Бертеллі.

Вона зазначила, що з часу початку конфлікту на Донбасі МКЧХ дуже активно підтримує зв'язок з українською владою, і зокрема з усіма органами влади, які занепокоєні цією проблемою. "МКЧХ працює конфіденційно, за допомогою двостороннього і конфіденційного діалогу", - сказала вона і наголосила, що регулярні розмови відбуваються з усіма українськими органами влади, які занепокоєні цієї проблемою.

"І що стосується вашого питання, чи вони розуміють проблему, відповідь: так. За п'ять років конфлікту, я думаю, існує добре розуміння, що це питання турбує нас усіх, не лише жителів Донбасу, але усієї України", - заявила вона.

"Родини зниклих безвісти осіб розсіяні по великій території України, і важливо, щоби вони не відчували себе самотніми, а знали, що їхній уряд піклується про них і вживає кроки для задоволення їхніх потреб", - наголосила Бертеллі.

Сьогодні на Софійській площі члени родин зниклих безвісти у своїх пісенних, літературних та театральних виступах намагалися передати першочергові потреби через мову мистецтва.