Цієї осінньої ночі Україна перейшла на зимовий час / фото: vidia.ua

Сьогодні вночі – точніше рано-вранці 27 жовтня – Україна перейшла з літнього на зимовий час. О 4 годині ранку стрілки годинників в Україні перевели на одну годину назад. Таким чином, цієї ночі українці отримали додаткову годину для сну.

Навіщо переводять годинники

Традиція переходу на зимовий і літній час з’явилася дуже давно. Вперше переведення стрілок годинників здійснили у Великій Британії в 1908 році. Зроблено це було з метою економії електроенергії – при переведенні стрілок зсувається світловий день, що дозволяє максимально використовувати для роботи світлий час доби.

Читайте такожПерехід на "зимовий" час: для чого він потрібен та як його "пережити"

Відео дня

Таким чином, годинники переводять, підлаштовуючись під зміну початку та закінчення світлового дня в різні сезони. Навесні годинники переводиться на годину вперед, а восени – на годину назад.

Зміна сезонного часу в Україні відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України". Тож, цієї ночі літній час було скасовано й Україна почала жити за зимовим часом.

Чи всі країни використовують літній і зимовий час

Літній та зимовий порядок обчислення часу використовують у низці країн світу, зокрема і в європейських країнах. Не переводять годинники в Європі наразі лише Ісландія, Росія і Білорусь.

Годинники переводять у низці країн світу / фото: pixabay.com

Разом із тим, враховуючи думку більшості жителів Європи, в Європейському Союзі мають намір відмовитися від переходу на зимовий час з 2021 року.

В Україні переводити годинники почали у 1981 році – разом із рештою країн колишнього СРСР. У 2011 році було здійснено спробу залишити літній час постійним, однак уже невдовзі було вирішено повернутися до переведення годинників.

Вплив переведення годинника на здоров’я людини

Переведення годинника двічі на рік, стверджують медики та науковці, негативно впливає на людський організм і є великим стресом. У людей збивається графік сну, через що вони не висипаються – а це призводить до поганого самопочуття і зниження працездатності.

Читайте такожЗомбі, Веном та гарбуз: топ-10 оригінальних ідей макіяжу на Хеловін (відео)

Людському організму потрібен деякий час на адаптацію до нового режиму – близько 2-х тижнів. Водночас, на думку експертів, перехід на зимовий час дається легше, ніж на літній.

Аби легше перенести переведення годинників, у перші дні рекомендується раніше лягати спати. Під час переходу на зимовий час експерти радять відмовитися від алкоголю та напоїв, що містять кофеїн. Не варто також наїдатися на ніч. Перед сном краще прийняти теплу ванну, яка допоможе розслабитися.

Раніше УНІАН повідомляв про перенесення робочих днів у січні 2020 року. Так, згідно із рішенням Кабміну, на Різдво українці матимуть чотири вихідні поспіль.