фото УНІАН

Родичі Героїв Небесної сотні, представники Адвокатської дорадчої групи, яка об’єднує адвокатів, які займаються справами Майдану, та «ЄвромайданСОС» оприлюднили звернення до влади щодо необхідності негайного вжиття заходів для недопущення розвалу розслідування справ Майдану.

«Звертаємося до вас із проханням негайно вжити усіх необхідних заходів для недопущення розвалу розслідування справ Майдану, а саме: невідкладно створити в структурі ДБР управління для розслідування справ Майдану (повноваження директора ДБР), для чого відповідно збільшити кількість працівників ДБР (повноваження прем’єр-міністра)», – йдеться, серед іншого, у зверненні, розміщеному на сторінці Адвокатської дорадчої групи в Facebook.

У заяві, зокрема зазначається про загрозу зупинення слідства і втрати результатів розслідування у справах Майдану через позбавлення прокуратури функцій слідства. Також автори заяви хочуть, аби розслідуванням цих справ продовжив займатися Сергій Горбатюк, якого нещодавно звільнили з посади керівника управління спецрозслідувань ГПУ.

Відео дня

«Надалі відповідно до закону нерозслідувані кримінальні провадження мають бути передані за підслідністю, а саме - в НАБУ та ДБР. Але ДБР не готове ні приймати ці справи, ні розслідувати їх, оскільки не має відповідного підрозділу у своєму складі. У такій ситуації передавати ці справи в ДБР, тобто «в нікуди», або віддавати їх новим слідчим, означає просто зупинити процес розслідування не менше як на півроку», - вважають автори заяви.

Також адвокати стверджують, що додатковим навантаженням на процес розслідування і представлення державного обвинувачення в судах у справах Майдану є атестація прокурорів, яка була започаткована новим керівництвом ГПУ.

«Якщо зараз не вжити необхідних заходів, то це призведе до критичних наслідків, про що вже свідчать останні судові рішення про зміну запобіжних заходів у справах Майдану», - підсумовують автори заяви.

Читайте також"Не дочекалась покарання вбивць чоловіка": померла дружина героя Небесної Сотні (фото)

Адвокати допускають, що вирішити цю проблему можливо шляхом негайного створення окремого підрозділу з розслідування справ Майдану в структурі центрального апарату ДБР і переведення туди слідчих, які розслідували ці справи.

Своє звернення автори адресували главі держави Володимиру Зеленському, генпрокурору Руслану Рябошапці, прем’єр-міністру Олексію Гончаруку та директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі.

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня Генеральна прокуратура не допустила до проходження атестації прокурора Олексія Донського та керівника Управління спецрозслідувань Горбатюка, які займаються розслідуваннями справ Майдану. Донський пояснив, що він та Горбатюк написали заяви на проходження атестації не того зразка, який пропонували підписати в ГПУ, а в довільній формі. Через це їх не допустили до проходження атестації.

23 жовтня Рябошапка звільнив Горбатюка з посади начальника Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

Горбатюк заявив, що вважає звільнення незаконним й оскаржуватиме в суді.

Згідно із законом щодо реформи органів прокуратури, що набув чинності 25 вересня 2019 року, прокурори можуть бути переведені до нових органів прокуратури, що будуть створені, лише у разі успішного проходження ними атестації.

21 жовтня у ГПУ заявили, що 218 прокурорів Генпрокуратури, які відмовились від переведення до нових органів прокуратури і проходження атестації, буде звільнено.