Апеляційний суд Амстердама через 6-9 місяців ухвалить остаточне рішення щодо "скіфського золота" \ УНІАН

Суд у Гаазі відхилив клопотання української сторони про відведення судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото".

Читайте такожСправа про "скіфське золото": Україна просить про відвід головуючого судді

Про це Крим.Реалії повідомила перший заступник міністра культури Світлана Фоменко. "Сьогодні було рішення про відмову в нашому клопотанні про відведення судді. Жодних подробиць ми поки що не маємо. Будемо зв'язуватися з нашими голландськими радниками. Міністерство юстиції контролює цей процес", - сказала Фоменко.

Відео дня

За її словами, в цій відмові "нічого страшного немає". "Це, звичайно, ускладнення процедури, але ми далі рухаємося і подаємо подальші документи і беремо участь у розгляді", - додала вона.

Раніше стало відомо, що клопотання української сторони про відведення судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото", передано на розгляд суду в Гаазі.

Як повідомляв УНІАН, Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, згідно з яким колекція "скіфського золота" має бути повернена Україні, а не в окупований Росією Крим. Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які було привезено для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Після окупації Росією Криму нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України.

Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції "скіфського золота" у власність Росії.

МЗС Королівства Нідерланди підтвердив визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Дія контракту, який давав право на тимчасове зберігання колекції музеєм Алларда Пірсона, закінчилося 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

16 липня 2019 року стало відомо, що Апеляційний суд Амстердама через 6-9 місяців прийме остаточне рішення щодо "скіфського золота". У суді повідомили, що суддям необхідно отримати від сторін спору додаткову інформацію про право власності на експонати. У України і РФ є два місяці, щоб надати запитувані документи.

У вересні Україна просила про відведення судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото".