Зеленський порушив питання мобільності отримання вищої освіти в Україні / фото УНІАН

Президент України виступив за спрощення процедури переведення студентів зі спеціальності на спеціальність, в той час як керівництво Міністерства освіти і науки проштовхує проект, який заблокує можливість для переведення студентів з одного в інший виш.

Як повідомляє Lenta.UA, у вівторок на Всеукраїнському форумі «Україна росте разом зі мною» зі школярами поспілкувалися президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська.

Володимир Зеленський звернув увагу на те, що студенти залишають Україну – вчитися на Заході простіше, цікавіше, більш сучасно і перспективно. Але це виявилося не єдиним камінням в город Міністерства освіти, яке очолює Ганна Новосад.

Відео дня

Одним з питань, яке порушив президент, стосувалося мобільності отримання вищої освіти в Україні. «Студенти повинні мати можливість змінювати професію під час отримання освіти. Іноді ми можемо вступити на економіста, провчитися два роки, побачити, що в Україні їх дуже багато – 7 економістів на одне вільне місце – і після цього людина може змінити професію в ході навчання», - зауважив Зеленський. За його словами, завдання Міністерства освіти полягає в тому, аби лібералізувати систему. При цьому Зеленський натякнув, що в міністерстві є певна «контра», яка виступає проти даних ідей. «Зараз такий світ, що освіта має бути зовсім іншою. Вона повинна бути ліберальною: ти можеш обирати предмети, які ти хочеш вивчати, іноді ти можеш навчатися за однією професією, а потім зробити так, щоб перейти на іншу професію. Мені здається, що це правильно. Ми зараз дуже сперечаємося з нашим новим міністром освіти – вона готує нову програму», - сказав Володимир Зеленський.

При цьому журналісти видання зазначають, що однією зі складових цієї програми є проект наказу Міносвіти «Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, і надання їм академічної відпустки», який повністю суперечить всьому сказаному Володимиром Зеленським. Замість спрощення мобільності студентів пропонується з допомогою внутрішніх документів максимально ускладнити (а фактично виключити) можливість переведень та поновлення студентів вищих навчальних закладів.

«Візьмемо приклад, який озвучив глава держави: студент, провчившись на економічному факультеті, вирішив перевестися. Раніше це можна було зробити, здавши академрізницю. Однак у Міносвіти вирішили з допомогою наказу зобов'язати студентів при поновленні та переведенні з університету в університет проходити з нуля зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Це стосується і студентів, які хочуть повернутися в Україну з закордонного вишу: йому теж потрібно складати ЗНО з нуля, причому під час сесії в його ВНЗ – на початку червня. Варто нагадати, що тести ЗНО щорічно змінюються разом з навчальними програмами. А значить, здати його буде надзвичайно складно. А значить, люди, які просто хочуть перевестися або змінити напрямок своєї освіти, виявляться заручниками ситуації», - йдеться в матеріалі.