Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ планує підписати з Грецією договір про надання права повернутися в Україну морякам, які засуджені за перевезення нелегальних мігрантів, достроково звільнені, але змушені певний час залишатися в цій країні.

Читайте такожУ Греції в холодильній камері вантажівки знайшли 41 мігранта

Про це у коментарі УНІАН повідомив заступник директора департаменту – начальник управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич.

Відео дня

За його словами, у Греції продовжують затримувати українських моряків, які займаються перевезенням нелегальних мігрантів. Таке правопорушення кваліфікується як тяжкий злочин, й затриманих українців суворо карають.

"Попри факт засудження у Греції понад 100 українців за це правопорушення і широку кількарічну роз'яснювальну роботу, затримання продовжуються", - зазначив Кирилич.

У зв'язку з цим він повідомив, що українська сторона провела серію переговорів з генеральним прокурором Греції, посадовцями Міністерства юстиції, з прокурорами міста Пірей, а також з керівниками в'язниць. Крім того, консул цього року понад 100 разів відвідував засуджених у закладах тримання, а також судові засідання, на яких розглядалися справи проти українських моряків.

Кирилич зазначив, що "шляхи розв'язання цієї проблеми - це припинити вчиняти правопорушення, а для засуджених - скористатися правом переведення для відбування покарання в Україні". Зокрема, п'ятеро українських засуджених заявили про таке бажання.

Також він повідомив, що після апеляційного перегляду справи двох українців, засуджених за обвинуваченням у перевезенні мігрантів, було виправдано та звільнено.

Водночас дипломат зауважив, що для того, аби скористатися правом на переведення для відбування покарання в Україні, необхідно підготувати сильну доказову базу, укласти договір про дозвіл звільненим умовно-достроково морякам повернутися до України.

За його словами, наразі близько 30 українців звільнені з в’язниць достроково, але цим особам певний час заборонено залишати територію Греції.

Кирилич уточнив, що українці, які у Греції за перевезення нелегальних мігрантів засуджені на 10-12 років, відбувають покарання лише по 3-4 роки, а потім їх достроково звільняють.

"Їх звільняють, але вони змушені перебувати на території Греції й регулярно відзначатися у поліції. Під час переговорів з генеральним прокурором Греції я зазначив, що вони змушені бути тут, а це означає, що вони змушені десь жити та за щось жити, а для цього вони мають десь працювати, але їх на роботу не беруть, і вони тоді починають вчиняти чергове правопорушення, і знову повертаються до в'язниці", - зазначив Кирилич.

Він додав, що у зв’язку з цим запропонував грецькій стороні підписати угоду, яка надаватиме умовно-достроково звільненим українцям право повертатися в Україну. Дипломат уточнив, що запропонував, аби ці українці після повернення на батьківщину, у разі необхідності, відзначалися у Посольстві Греції в Києві або в Генеральному консульстві Греції в Одесі.

За словами Кирилича, грецька сторона погодилася на цю пропозицію.

"МЗС спільно з Міністерством юстиції підготували такий договір, грецька сторона його погодила, працюємо над підписанням. Найближчим часом плануємо провести широкоформатні переговори в Афінах за участю також і представників правоохоронних органів України", - повідомив Кирилич.