Українців звільнили 29 грудня 2019 року / REUTERS

Офіс генерального прокурора розпочав допити 76 українців, звільнених 29 грудня із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у повідомлені на сайті Офісу генпрокурора.

«Офіс генерального прокурора спільно зі Службою безпеки України організував проведення слідчих дій з особами, звільненими 29 грудня 2019 року із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зокрема, наразі допити потерпілих проводяться за місцем проходження реабілітації та лікування.

Читайте такожБлизько 100 українських політв’язнів зустрінуть Різдво за ґратами в Росії – МЗС (відео)

«Слідчі дії планується провести з усіма 76 звільненими з полону особами у якомога стислі строки без шкоди процесу їх фізичного та емоційного відновлення», - заявили в Офісі генпрокурора.

При цьому, сказано, що за результатами допитів вже задокументовано чергові докази грубого порушення представниками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» норм міжнародного гуманітарного права. Зокрема, звільнені з полону свідчать про катування, застосування фізичного насильства, нелюдське поводження з полоненими, що є ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

«Процесуальні дії зі звільненими особами проводяться з метою встановлення всіх обставин перебування їх у полоні, а також установлення осіб, що вчиняли стосовно них злочини, для подальшого притягнення винних до відповідальності як на національному рівні, так і міжнародними судовими інстанціями», - сказано у повідомленні.