REUTERS

Міністерство юстиції планує перезавантаження пенітенціарної системи та системи пробації, ресоціалізації засуджених, створення механізмів захисту потерпілих від протиправних посягань.

Читайте такожКатували й ґвалтували: стали відомі причини бунту в харківській колонії (відео)

Про це заявив заступник міністра юстиції України Олександр Банчук, повідомила прес-служба уряду.

Відео дня

За його словами, разом з міжнародними партнерами міністерство активно працює над розширенням переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі.

«Йдеться про такі види покарань, як пробаційний нагляд, збільшення підстав для умовно-дострокового звільнення, поширення пробації на осіб, звільнених умовно-достроково та інші заходи, які повинні бути спрямовані на гуманізацію кримінального законодавства. Наразі ми напрацьовуємо відповідний законопроект разом з нашими колегами з пробації та Департаменту правосуддя», – повідомив Банчук.

Наступна ціль, як додав заступник міністра Віталій Василик, стосується покращення умов тримання під вартою засуджених та осіб, які перебувають під вартою. Для цього потрібно створити передумови для переходу від колективної системи тримання до індивідуальної, що значно полегшить виконання функцій працівниками пенітенціарної системи.

«Реалізація поставлених цілей та завдань неможлива без людей, які працюють у цій системі, їхня роль є визначальною», – наголосив заступник міністра.

Василик акцентував увагу на необхідності проведення повної інвентаризації всіх установ та обліку всіх засуджених, які там перебувають, а також на нагальності будівництва, ремонту та реконструкції об'єктів установ. Останнє завдання повинно бути виконаним завдяки перерозподілу та економії внутрішніх ресурсів.

Читайте також"Жахливі умови": екс-бранці Кремля поділилися враженнями від відвідування Лук’янівського СІЗО

«Ми повинні привести умови тримання осіб під вартою у відповідність до стандартів ООН та Ради Європи. Без цього неможливо рухатися далі та бути впевненим, що даний план не залишиться лише декларацією», – додав чиновник.

Крім того, за словами Василика, потрібно створити прозорий та ефективний механізм внутрішніх пенітенціарних інспекцій, при цьому до процесу мають бути залучені й інші правоохоронні органи, аби результат цих інспекцій мав відповідні наслідки у вигляді відкритих кримінальних проваджень.

«Наступне завдання, яке ми поставили перед собою і яке має бути виконано на доручення міністра юстиції найближчим часом – удосконалення існуючої системи розподілу, направлення та переведення засуджених. Сьогодні цей механізм містить велику корупційну складову. Ми повинні зробити систему розміщення засуджених максимально прозорою та ефективною. У нас вже є напрацювання і найближчим часом повинні з’явитися правові інституційні механізми та нормативна база, яка врегулює це питання», – підсумував Василик.