Міська рада Севастополя відмовляється розглядати питання про підвищення комунальних тарифів, при цьому нічого не пропонує натомість.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив учора на прес-конференції голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій КУНІЦИН.

«Голова міськради Валерій САРАТОВ надіслав нам лист, в якому пропонує, щоб ми рішенням суду зобов`язали міську раду змінити тарифи. Така, гарна собі, позиція: адміністрація погана, а міськрада добра», - сказав він.

Відео дня

Водночас, за словами С.КУНІЦИНА, «у нас позиція наступна: нас не влаштовують ніякі листи міської ради, тому що у міськради немає підстав не розглядати проект постанови. Рішення може бути два: або розглядають і говорять «відмовляємо», але рішенням сесії, не листом, або розглядають і затверджують такі або якісь інші тарифи».

Він зазначив, що у Севастопольської міськадміністрації на сьогодні немає предмету для суперечки. «Тому ми судитися з міськрадою не збираємося. Відмовлять - не виключаю, що судитимемося», - сказав С.КУНІЦИН.

При цьому він піддав сумніву, що «при нинішньому фінансовому стані та ситуації в економіці в цілому ми продамо стільки прав оренди на земельні ділянки, щоб діючі тарифи покрити». (У бюджеті міста передбачено саме це джерело на покриття витрат комунальних підприємств міста у розмірі 181 млн. грн. – УНІАН.)

І тоді, сказав С.КУНІЦИН, «залишаться без тепла всі жителі міста».

Крім того, він зазначив, що в Севастополі на сьогодні житловими субсидіями користуються всього 700 чоловік із 400 тисяч населення міста. «Це найнижчий в Україні показник. Він говорить про те, що хоча в цілому 87 тисяч чоловік у місті одержують різного роду субсидії (і пільги на оплату послуг ЖКГ - УНІАН) з місцевого і державного бюджетів, але все одно ця цифра говорить, що люди в основному згодні з нинішніми тарифами, у них немає підстав подавати документи на оформлення житлових субсидій. А коли тарифи зростуть, тоді з`являться відповідні підстави у досить великої кількості людей», - сказав голова міськадміністрації.

На думку С.КУНІЦИНА, комунальні тарифи мають бути, як мінімум, хоча б з нульовою рентабельністю (для комунальних підприємств - УНІАН).

С.КУНІЦИН вважає, що міськрада, якщо вона не згодна з пропонованими тарифами, має сказати, що пропонує зі свого боку для вирішення цього питання.

За інформацією голови міста, «головні проблеми в забезпеченні севастопольців теплом лежать у сфері погашення боргів за газ, використаний в минулому опалювальному сезоні, і забезпеченні поточних розрахунків за газ. Це 24,2 млн. боргів за спожитий природний газ в минулому опалювальному сезоні».

За словами С.КУНІЦИНА, найближчим часом буде погашено боргів за газ на суму близько 22 млн. грн., одержаних на аукціонах з продажу прав оренди на земельні ділянки.

«Але що далі? При нинішній тарифній політиці, збитковій для міста, при тому, що у нас тарифи одні з найнижчих в Україні, хто б як не спекулював на цій темі, ми чудово розуміємо, що у нас є два варіанти: або десь знаходити гроші і кредитувати поставки газу, або підвищувати тарифи. Тому, нами була проведена певна робота, ми подали до міської ради документи на зміну тарифної політики», - пояснив С.КУНІЦИН.

Як повідомляв УНІАН, Севастопольська міська державна адміністрація пропонує міськраді в 2-3 рази підвищити тарифи на теплопостачання і гарячу воду, а також на житлові послуги.