ЗНО введуть для вступу в магістратуру / УНІАН

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявляє, що в наступному році планується ввести зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на магістратуру і для спеціальності «Міжнародне право», та в експериментальному порядку щодо вивчення іноземної мови на гуманітарні спеціальності.

Читайте такожАбітурієнти вже подали більше мільйона заяв

Як передає кореспондент УНІАН, про це Гриневич повідомила сьогодні журналістам після відвідування пункту тестування із ЗНО для абітурієнтів, що планують вступати на магістратуру за спеціальністю «Право».

Відео дня

«Ми запровадили в масштабах країни зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на магістратуру з права. Традиційно ця спеціальність була дуже вразлива для зловживань при вступі на магістратуру. Минулого року у нас був пілотний експеримент, він був обмежений, в ньому брали участь лише декілька університетів, але цього року всі університети, які мають цю спеціальність на магістратурі, набирають лише за результатами незалежного оцінювання», - зазначила вона.

На переконання міністра, ЗНО є потужним запобіжником для зловживань і корупції при вступі. «Ми будемо і далі поширювати цю практику», - заявила вона.

«На наступний рік ми збираємося запровадити також зовнішнє незалежне оцінювання не тільки з права, але й з міжнародного права, оскілки це теж дуже вразлива спеціальність для різноманітних зловживань, до неї теж складний доступ, ми його зробимо прозорим. І в порядку пілотному, експериментальному, в якому будуть брати участь тільки ті університети, які захочуть це робити – ми запровадимо зовнішнє незалежне оцінювання з іноземних мов на гуманітарні спеціальності. Буде визначена ціла низка спеціальностей, де вступити на магістратуру і скласти іспит з іноземної мови можна буде тільки шляхом зовнішнього незалежного оцінювання», - заявила міністр.

«Щодо того оцінювання (з права), яке сьогодні відбувається в країні, ми маємо 16 892 зареєстрованих абітурієнти, тобто вступників на магістратуру. Конкуренція дуже висока, тому що виділено на магістратуру орієнтовно 2 350 місць державного замовлення. Конкуренція справді висока, тому для нас важливо, щоби процедура була дотримана», - зауважила Гриневич.

За її словами, тестування складається з трьох частин: перша – це тест на загальні правничі компетентності, друга – завдання з шести правничих дисциплін і третя – іноземна мова.

«Є частина абітурієнтів, які третю частину не будуть виконувати, орієнтовно їх близько 300. Це ті люди, які мають міжнародно визнані мовні сертифікати, в яких засвідчений рівень знань з іноземної мови», - зауважила Гриневич.

За її словами, всього у країні розгорнуто 75 пунктів тестувань. «Ми сподіваємося, що отримаємо достовірні результати і зможемо оцінити рівень підготовки наших бакалаврів», - зазначила міністр.

Своєю чергою, директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій заявив, що розробка тестів була профінансована партнерськими організаціями, а вартість його проведення становить 160-170 грн на людину.