Шкільний клас, ілюстрація / REUTERS

Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Дзаньєр висловив підтримку двомовному підходу в українській освіті з метою збереження самобутності національних меншин та одночасно зміцнення ролі державної мови.

Як йдеться в повідомленні на сайті ОБСЄ, Дзаньєр 5-7 лютого відвідав Закарпаття для ознайомлення з міжетнічними відносинами у регіоні.

Верховний комісар відвідав Ужгород, Мукачеве, Берегове та село Соломонове. Він обговорив питання, які пов'язані з національними меншинами та місцевою владою, спільнотами меншин та іншими зацікавленими сторонами.

Відео дня

Читайте такожУгорщина наполягає на місії ОБСЄ на Закарпатті через спробу підпалу спілки угорців

Особливу увагу Дзаньєр приділив проблемам меншин у галузі освіти.

Він обмінявся думками щодо модальностей втілення нещодавно прийнятого закону про освіту в Україні з представниками влади, національних меншин та спеціалістами зі сфери освіти.

Також представник ОБСЄ відвідав декілька шкіл у регіоні, включаючи школу, яка реалізовує пілотний проект двомовного навчання.

"Двомовна освіта є ефективним засобом знайти баланс між збереженням та сприянням розвитку самобутності меншин, який водночас дозволяє здійснити успішну соціальну інтеграцію завдяки зміцненню ролі державної мови", - наголосив Дзаньєр.

У цьому зв'язку він привітав використання цього підходу у багатонаціональному закарпатському регіоні.

Верховний комісар додав, що співпрацюватиме з українською владою щодо політичних рішень та практичних кроків у зміцненні інтеграції українського різноманітного суспільства.

Довідка УНІАН. Новим законом «Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року, в Україні вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою. Водночас мовні положення закону (ст. 7) викликали занепокоєння Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії. Згідно із висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті. Міністерство освіти і науки запропонувало три варіанти імплементації ст. 7 щодо мови навчання в Україні, які будуть прописані в законі «Про загальну середню освіту». Відповідний законопроект має бути внесено на розгляд Верховної Ради навесні.