20 лютого 2017 року президент посмертно присвоїв Сліпаку звання Героя України / скріншот youtube.com

У столичному кінотеатрі «Україна» відбулась прем’єра документального фільму «Міф», яка розповідає історію життя Героя України Василя Сліпака - соліста Паризької національної опери, волонтера, який пішов добровольцем на фронт і віддав своє життя, захищаючи Україну.

Як повідомляє урядовий портал, режисерами картини є Леонід Кантер та Іван Ясній, продюсерами – Катерина Мізіна та Олександр Дріз.

«Зйомки стрічки відбувались у Львові, Парижі та на місці бойових дій, де воював та загинув Василь Сліпак. Архівне відео, спогади побратимів переплітаються з елементами анімації у виконанні Юрія Журавля та поєднують у фільмі два жанри - кіно та концерт», – йдеться в повідомленні.

Відео дня

За словами одного із авторів кінокартини режисера Леоніда Кантера, образ Василя Сліпака збирали по усьому світу: «Це історія про дуже щасливе життя - добродушної, життєлюбної і веселої людини, і хоча під час перегляду стрічки на очах стоять сльози - ця історія не трагічна, а героїчна. Коли ти бачиш таку потужну неймовірну історію життя – починаєш замислюватися над своїм власним та думати про власні цінності».

«Я відчуваю гордість, що в один час зі мною жила така особистість і боролася  за такі важливі речі. Тепер він став потужнішою зброєю, ніж сам собі уявляв», - додав він.

Читайте такожПорошенко вручив "Зірку Героя" батькам оперного співака Василя Сліпака, який загинув у зоні АТО

Брат героя фільму Орест Сліпак переконаний, що завдячуючи цьому фільму, ми будемо пам’ятати про тих героїв, які віддали життя за Україну та продовжують відстоювати незалежність України на Сході країни.

«Я б дуже хотів, щоб цей фільм став  мотивацією для звернення  максимальної уваги до тих Героїв, які воювали і знаходяться зараз в тяжкому стані, які потребують допомоги та реабілітації», - говорить Орест Сліпак.

Як зазначає портал, проект MYTH / МІФ став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки цього фільму становить 620 тис. грн, при загальній вартості виробництва 1 млн 577 тис. 282 грн. Зйомки стрічки проходили з серпня 2016-го року до квітня 2017-го.

Міністр культури України Євген Нищук подякував авторам фільму за створення цієї стрічки та наголосив на необхідності створення мистецькими засобами образу сучасного українського героя.

Боєць 1-ї штурмової роти Добровольчого українського корпусу “Правий сектор”, волонтерка Галина Клемпоуз з позивним “Перлинка”, яка  воювала разом  із Василем Сліпаком, поділилася своїми спогадами про цю світлу, оптимістичну та надзвичайно позитивну людину.

«Він був дуже позитивною і веселою людиною, завжди заряджав усіх на усмішки. Були моменти, коли у нас виникали якісь побутові проблеми,  я йшла засмучена, а він підходе – кулак до лоба і каже – ми думаємо про хороше, посміхайся, і після цього не можна було залишитися байдужим. Окрім того, він був надзвичайно скромною людиною, не хотів, щоб якось його всесвітня слава впливала на стосунки з нами та його сприйняття. Був завжди нарівні з усіма, виконував роботу разом з усіма - потрібно було щось копати, він копав, потрібно було нести – він ніс. А ще, він багато співав, вперше я це почула, коли він чистив кулемет, влаштовував міні-концерти в окопах, виконував традиційні українські пісні і деякі арії з опер і завжди посміхався…», – розповіла Галина Клемпоуз

З 8-го лютого стрічка  «МІФ» виходить на екрани українських кінотеатрів.

Як повідомляв УНІАН, Сліпак був солістом у Паризькій національній опері. Він був активним учасником Помаранчевої революції, з початку революції очолив волонтерський рух і координував у Франції громадські акції, спрямовані на підтримку України.

З 2015 року воював на Донбасі, загинув у червні 2016 року від кулі снайпера поблизу Луганського у Донецькій області.

20 лютого 2017 року президент посмертно присвоїв Сліпаку звання Героя України.