Довкола питання повернення 30 тисяч військовим багато суперечок / фото Telegram/ Олександр Сирський

Питання доплат українським військовим, які виконують завдання безпосередньо в зоні бойових дій, викликає значний резонанс у суспільстві. Доплати то призначають, то призупиняють, але грошей на цю ініціативу в бюджеті немає. Де народні обранці планують шукати додаткові кошти для наших захисників, спробували розібратися журналісти "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна".

Днями Верховна Рада зареєструвала аж три законопроекти, завдяки яким надходження до бюджету мають збільшитись, а кошти направлять на доплати військовим.

Народний депутат Георгій Мазурашу пропонує запровадити додатковий податок на міцний алкоголь у розмірі 10%. "Дуже важливо зараз було б саме за рахунок такого, можна сказат,и трішечки удару по шкідливому для громадян спробувати зібрати більше коштів, спрямовуючи ці кошти під час воєнного стану на виплати військовим", - каже Мазурашу.

Завдяки додатковим надходженням у держбюджеті може з'явитися певна сума, яку й планують направити на доплати захисникам. Нардеп просить не плутати його ініціативи з резонансною правкою 8312 про 30 тисяч доплати військовим.

"Приблизно там попередні підрахунки десь три мільярди на рік. Ніде я не говорив про те, що ця ініціатива пов'язана саме з поверненням тих 30 тисяч. Тобто йдеться просто про те, що додаткові кошти будуть залучені в разі ухвалення такого рішення", - каже Мазурашу. 

А вже після війни кошти з цього податку будуть використовуватись для оздоровлення наших захисників.

Лише ця ініціатива не зможе перекрити суму, яка потрібна на доплати військовим, розповідає економіст Сергій Фурса.

"Можна піднімати податки на алкоголь, не побоюючись того, що це призводить до скорочення попиту. Я не думаю, що ці документи дійсно допоможуть знайти ці кошти. Для доплати військовим потрібно 155 млрд грн", - каже економіст. Він взагалі не бачить варіантів виходу із ситуації, за його словами, у нас просто немає спроможності назбирати цю суму.

Де шукати кошти, завдяки яким можна повністю відновити доплати військовим, які боронять наш з вами спокій на фронті,  запропонував міністр фінансів України Сергій Марченко.

"Це можливо зробити, лише внісши зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково 170 млрд грн, передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4% і військовий збір в три рази, і це можна профінансувати. Інших варіантів, як це можна профінансувати, не існує", - заявив очільник Мінфіну України.

До слова, з колективним листом виступили міністр оборони України Олексій Резніков, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, керівники силових відомств. У ньому сказано, що конкретна пропозиція про повернення військовим доплати в розмірі 30 тис. грн не вирішує значне коло проблем, тому її просять не підтримувати.

"Тож який алгоритм повернення доплат військовим оберуть посадовці, побачимо згодом", - кажуть журналісти.

Доплата в 30 тисяч гривень для військових

10 квітня 2023 року Рада проголосувала за законопроект №8312, за яким військовим повертають доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Та згодом у Комітеті Ради з питань фінансів заявили, що ця поправка не гарантує проведення виплат.

А вже наступного дня, 11 квітня, до парламенту внесли постанову, яка блокує повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим.

2 травня Залужний і Резніков попросили Раду відкласти проект про повернення 30 тисяч військовим. 

Вас також можуть зацікавити новини: