Джеффрі Пайєтт

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт своїм головним пріоритетом називає підтримку європейського вибору українського народу.

В інтерв'ю газеті «Вести» він сказав: «Цьому питанню я планую зараз приділити особливу увагу - аж до початку Вільнюського саміту».

Посол висловив надію, що президентські вибори 2015 року відповідатимуть високим міжнародним стандартам.

Відео дня

«Щодо президентських виборів: вибори 2010 року загалом вважаються вільними і чесними. Сподіваюся, що Україна зможе повторити це - і президентські вибори 2015 року відповідатимуть таким самим високим міжнародним стандартам. Посольство США продовжує підтримувати демократію і права людини, економічний розвиток, покращення охорони здоров'я і енергетичну незалежність - з тим, щоб Україна знайшла своє майбутнє у вільній і миролюбній Європі», - наголосив Пайєтт.

Кажучи про політику США щодо України, він відзначив, що «вона залишається політикою активної взаємодії». «Ті, з ким я розмовляв у Вашингтоні, з цікавістю стежать за всім, що тут відбувається. Ми готові підтримувати український народ в побудові сучасної, процвітаючої, демократичної європейської держави. Найближчими місяцями перед українським керівництвом відкрита історична можливість йти до європейської інтеграції, і я закликатиму скористатися цим шансом», - сказав посол.

На тему: Новий посол США представився українською (відео)

«Оскільки очевидно, що для майбутнього України ключову роль гратиме енергетична безпека, американські компанії також готові допомагати Україні розкрити її енергетичний потенціал. Ми хочемо допомогти Україні досягти справжньої енергетичної самостійності», - сказав він.

Як зазначив Пайєтт, у нього «багато друзів серед американців українського походження».

Також він розповів, що «напередодні від'їзду до України ми добре поспілкувалися з послом України в США Олександром Моциком. Поїли вареники, куліш і приготовану в українському стилі північноамериканську форель. Він сказав, що у вас у Карпатах теж водиться форель. Тепер хочу порибалити в Карпатах, зловити форель». «У Сполучених Штатах, як ви знаєте, дуже активна українська діаспора; я з багатьма з них зустрічався, вислуховував їхні думки, з цікавістю дізнавався про їхні сімейні історії. Сподіваюся придбати багато нових друзів і тут, в Україні», - сказав посол.

Пайєтт повідомив, що його дружина Мері вже в Києві, і так було завжди, всі 24 роки моєї дипломатичної кар'єри». «Як і я, вона така ж схвильована облаштуванням нашого нового будинку і можливістю дізнатися про Україну і її людей. Вона - вчителька молодших класів, працювала за фахом у кожній з країн, куди нас направляли, і збирається продовжити це і в Україні», - розповів він.

За словами Пайєтта, їхня донька Клер приїхала до Києва «і проведе тут кілька тижнів, а потім повернеться до Каліфорнії - там у вересні у неї починається навчальний рік в університеті».

«Син Уїльям вчиться на архітектора на Східному побережжі США, але скоро теж приїде до нас в Україну в гості. А ще в Києві з нами наш домашній улюбленець - золотистий ретривер Макс, який зараз ніжиться на сонечку на дворі будинку», - сказав посол.

Пайєтт повідомив, що вивчає українську мову. «Можна багато що дізнатися про країну, спілкуючись з її людьми за обіднім столом. Я сподіваюся, у мене буде можливість зустрічатися і спілкуватися з моїми новими українськими друзями в неформальній обстановці - саме для цього кожен мій ранок у Вашингтоні впродовж якогось часу перед від'їздом до Києва починався з уроку української. Я збираюся продовжувати вивчення мови в посольстві», - сказав він і зазначив: «Отже, думаю, зможу в своєму наступному відеозверненні більше сказати українською, відповідаючи на питання, які я всіх закликаю задавати на сторінці посольства у «Фейсбуці».

Як повідомляв УНІАН, Сенат затвердив Пайєтта на посаді посла США в Україні 9 липня. Він змінив Джона Теффта, який працював в Україні з листопада 2009 року. Новий посол склав присягу 30 липня в Держдепартаменті у Вашингтоні. 3 серпня Пайєтт прибув до Києва.

Пайєтт раніше працював заступником посла США в Індії, генеральним консулом в Гонконгу, віце-консулом у Гондурасі.