он

Як повідомили УНІАН у прес-службі Мінсоцполітики, про це заявив заступник директора Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України Олег Прутенко під час Українського аутсорсингового форуму, що відбувся в Києві.

«Компанії, які займаються IT-аутсорсингом, не повинні одержувати для цього дозволу. Ця норма стосується лише підприємств, у яких основним видом діяльності є діяльність з працевлаштування, і спрямована вона на захист прав таких працівників. Деякі видання, не розібравшись в питанні, поширили недостовірну інформацію», - цитує прес-служба Прутенка.

Він також відзначив, що основна мета введення дозволу - соціальний захист працівників.

Відео дня

«Вперше норма про необхідність одержання дозволів для роботодавців, які наймають працівників для виконання ними роботи у іншого роботодавця (аутстаффинг), з'явилася в Законі «Про зайнятість населення», що діє в Україні з січня 2013 року. Сьогодні механізмом аутсорсинга і аутстаффинга всередині країни активно користуються деякі підприємства. Зокрема, до нас зверталися профспілки підприємств гірничо-металургійного комплексу, де керівництво для мінімізації витрат на фонд оплати праці (скорочення зарплат) знижує соціальний захист працівників. Такі підприємства виводять своїх співробітників зі штату, а потім працевлаштовують їх в інші компанії, хоча працівники фактично продовжують працювати у того самого роботодавця. При цьому вони не одержують належних соціальних гарантій, передбачених законодавством, зокрема за роботу в шкідливих умовах», - сказав Прутенко.

На тему: За статеву дискримінацію при прийомі на роботу змусять платити штраф

Він також зазначив, що після того як Верховна Рада внесе необхідні зміни до ст.39 Закону України «Про зайнятість населення», ті компанії, які наймають працівників для виконання ними роботи у іншого роботодавця без дозволу, штрафуватимуться на суму у розмірі 20 мінімальних заробітних плат (у даний час це майже 23 тис. грн).

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України має намір розширити перелік видів діяльності, що вимагають дозволу, послугами з аутсорсингу - залучення працівників для виконання ними робіт в Україні для іншого роботодавця. Відповідний законопроект №2118а було прийнято за основу 252 голосами при необхідних 226.

Згідно з представленим проектом закону, дозвіл на ведення аутсорсингових операцій видаватиметься на необмежений термін на безплатній основі органом влади, що здійснює державну політику у сфері зайнятості та трудової міграції (Державною службою зайнятості).

Рішення про видачу дозволу прийматиметься в 10-денний термін з моменту подачі необхідних документів. Причинами відмови в дозволі можуть служити: неповний пакет документів, використання недостовірних даних у заявних документах, факт заборгованості щодо сплати єдиного внеску, несплата штрафів за порушення законодавства. Ці ж причини можуть стати керівництвом до анулювання вже виданого дозволу.