В Україні, згідно з відповідним указом президента, оголошено загальну мобілізацію. Проте новини про те, де і як вручаються повістки, досі викликають непорозуміння. Іноді в ЗМІ з’являється інформація, що повістки вручаються чоловікам у будь-яких місцях, зокрема в метро, та з приписом з'явитися у військкомату за годину - півтори від часу видачі повістки. Тож в питанні варто розібратися ще раз.

Що таке повістка? Це виключно письмовий документ, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (колишнього військкомату).

В порядку, затвердженому Кабміном, який визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, йдеться, що військкомати здійснюють оповіщення зазначених у розпорядженні призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання шляхом вручення під їх особистий підпис у картках первинного обліку повісток. Але українське законодавство не визначає, де саме працівники військкоматів мають право вручати повістки. Тому це може відбуватися у будь-якому місці, оскільки законом це не заборонено.

Відео дня

Працівники військкоматів нерідко вказують термін "сьогодні на завтра", а то й "сьогодні на сьогодні".

Військовозобов‘язаному, якому вручили повістку, необхідно з‘явитись в військкомат у зазначений в повістці термін. Якщо він цього не зробить, його чекає або адміністративна, або кримінальна відповідальність (у залежності від виду повістки). Однак, станом на сьогодні, жодним нормативним актом не передбачено мінімальний термін часу, коли військовозобов’язаний повинен з’явитися за викликом. А тому працівники військкоматів нерідко вказують термін з "сьогодні на завтра", а то й взагалі, "сьогодні на сьогодні".

Якщо провести аналогії права, то терміни явки по повістці чітко зарегламентовані в Кримінальному процесуальному кодексі. Якщо взяти до уваги, що повістка - це фактично виклик, повідомлення у кримінальному провадженні, то в такому документі вказується дата, час та місце проведення відповідної процесуальної дії, або процесуальне рішення чи здійснену процесуальну дію. У випадку встановлення Кримінальним процесуальним кодексом України строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом.

Тому вважаю, що в повістці для явки до військкомату, має стояти дата, яка дозволяє військовозобов’язаному з’явитися за викликом не пізніше, ніж за три дні з дати її вручення.

З досвіду спілкування з клієнтами з цього питання, зазначу, що рекомендую тим, кому виписують повістки, одразу на місці зазначати про неможливість з’явитися "завтра" і погодити дату прибуття до військкомату.

Затверджено перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття до ТЦК

У разі ж, якщо трапилось так, що людині виписали повістку, в якій заначений час явки "сьогодні на сьогодні", але з’явитися в назначений час немає змоги, то постановою Кабінету Міністрів затверджено перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до військового комісаріату для призову на збори. Зокрема, поважними причинами вважаються:

  • смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби), або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;
  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;
  • здійснення стосовно військовозобов’язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;
  • потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
  • складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

Тому, у разі якщо виникла така ситуація, що ви не можете з’явитися до військкомату, рекомендую направити до ТЦКСП рекомендований лист із повідомленням про неможливість явки в назначений час та вказати причину неприбуття за повісткою.

Катерина Аніщенко, адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners"