Далай-лама дав поради українцям / фото REUTERS

У вівторок, 20 жовтня, лауреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV вперше поспілкувався з українцями у прямому ефірі і розповів, що треба нам для єдності.

Повну трансляцію розмови Далай-лами з українцями можна подивитися нижче.

«Я тибетець, але більшу частину свого життя я провів у Індії. Якщо я буду забагато думати, що я тибетець, тоді психологічно та ментально ми будемо знаходити відмінності. Але я завжди наголошую на тому, що всі ми люди. Звісно, Індія і Тибет історично мали багато зв’язків. І оскільки я відчуваю єдність зі сімома мільярдами людей, куди б я не поїхав, я завжди відчуваю, що ми однакові, ми єдині», - зазначив він.

Відео дня

Далай-лама наголосив, що в українців є спільна мова і культура, тому залишилося реалізувати спільну свободу.

«Так само і з вами. В першу чергу, ви люди, ви європейці. У вас є спільна культура, спільна мова. Тепер необхідно, аби ви реалізували спільну свободу. У тоталітарній системі центральна влада намагалася контролювати розум людей, але це застаріло. Тепер ви бачите, як тоталітарні системи просто не підходять людському суспільству. СРСР розпався, Китай ще залишається, але і він зміниться», - вважає духовний лідер Тибету.

Читайте такожДалай-лама вперше поспілкувався з українцями і порадив, як впоратися з пандемією COVID-19 (відео)

Хто такий Далай-лама XIV 

  • Його Святість Далай-лама XIV (ім’я при народженні — Джецун Джампхел Нґаванґ Лобсанґ Єше Тенцзін Ґ'яцо) — 14-й Далай-лама та духовний лідер Тибету, Лауреат Нобелівської премії миру.
  • Народився 6 липня 1935 року в родині селянина у Тибеті. У віці 2 років був оголошений реінкарнацією минулого Далай-лами XIII. У 1950 році, коли незалежний Тибет був щойно окупований Китаєм, у віці 15 років повністю взяв на себе обов’язки Далай-лами — духовного і політичного лідера країни. Після Тибетського повстання 1959 року був вимушений покинути Тибет, як і тисячі його співвітчизників й оселитися у місті Дармсала на півночі Індії.
  • З того часу Далай-лама продовжує бути лідером буддійського світу та до 2011 року був головою Уряду Тибету у Вигнанні. Далай-лама XIV ніколи не закликав до насильницького повернення незалежності Тибету, але використовує всі можливості мирного вирішення ситуації. За свій внесок у розбудову миру і гуманізм, захист прав людини в усьому світі у 1989 році отримав Нобелівську премію миру.
  • Далай-лама XIV виступає з лекціями, бере участь у панельних дискусіях, проводить діалоги з представниками різних культур, нації і релігій, відвідує університети і державні установи. Значну частину його діяльності становлять міжрелігійні контакти: він зустрічався з головами християнських ті іудейських церков, духовними лідерами ісламу, сикхізму, індуїзму. З Іоанном-Павлом II він зустрічався 6 разів.