Експерт пояснив, за рахунок чого Україна зможе зупинити трудову міграцію закордон

Розвинуті держави вкладають величезні кошти в освіту та соціальні програми, створюють умови для життя та не бояться платити мільйони за створення нових робочих місць, оскільки в сучасному цивілізованому світі головний ресурс – це люди.

Натомість бідні та неуспішні країни своїх громадян не шанують й роблять все, щоб люди шукали кращої долі за кордоном. Україна, на жаль, входить до числа останніх, хоча протягом останніх років в країні все ж почали вживатися заходи для боротьби з трудовою міграцією,  однак поки не дуже успішно, йдеться в матеріалі "24 каналу"

"У країни повинна з'явитися мета – поліпшити якість людського капіталу. Повинна бути чітка програма і стимули для талановитої молоді отримувати гарну освіту, причому не обов'язково в Україні. Якщо немає певної політики, то нічого немає. Це в принципі про українські кейс", – заявив співзасновник і директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін.

Відео дня

Як зазначають автори матеріалу, українські гастарбайтери високо цінуються у світі – вони мають репутацію працьовитих і невибагливих людей, з якими здебільшого немає проблем, а у багатьох сферах країн ЄС вони взагалі стали практично незамінними. Зокрема, під час пандемії COVID-19 питання повернення українських заробітчан на сезонні роботи до Польщі обговорювалось на високому дипломатичному рівні, а, наприклад, Фінляндія направляла до України чартери, щоб відвезти українців на роботи зі збирання врожаю.

Нагадаємо, згідно до офіційної статистики, нині за кордоном постійно перебувають приблизно 2,5-3 мільйони українців, так званих "трудових мігрантів", і їхня кількість може збільшуватись у кілька разів внаслідок так званої сезонної міграції.