Хасиди повертаються до Білорусі / фото REUTERS

Хасиди, які застрягли на кордоні, сьогодні масово покидають пункт пропуску «Нова Гута», на кордоні залишилося близько 150 осіб.

Про це повідомляє TUT.BY з посиланням на Гомельську погрангрупу.

Читайте такожЗеленський привітав єврейську громаду зі святом Рош га-Шана

Як наголошується, сьогодні вранці хасиди почали збиратися назад. Вони повертаються до Білорусі.

А вже через кілька годин розпочнеться святкування іудейського нового року - Рош га-Шана. Увечері п'ятниці і два наступні дні хасидам заборонено будь-що робити, в тому числі й пересуватися. Отже, якщо вони не встигнуть виїхати з пункту пропуску до вечора, то їм доведеться залишатися там ще кілька днів. А погода ще вчора сильно зіпсувалася: на Гомельщину прийшов циклон, похолодало, почалися дощі.

Крім того, як стало відомо TUT.BY, з українського боку, з Умані, хасидам перестали постачати кошерну їжу.

Сьогодні до хасидів приїжджали дипломати з Посольства Ізраїлю в Білорусі. Про що посол Алон Шогам розмовляв з прочанами, невідомо.

МНС вже прибирає в пункті пропуску теплі намети, свій табір через пару годин планує згорнути і Червоний Хрест.

Хасиди залишають кордон на автобусах і таксі - за словами очевидців, у пункту пропуску зараз утворився затор з машин.

Частина паломників планують їхати до Гомеля, частина - до Пінська. Декому вдалося придбати квитки на літак, і вони полетять додому.

Хасиди на кордоні: що було до цього

  • Влітку МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для недопущення масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • 18 серпня уряди України та Ізраїлю у спільній заяві закликали хасидів через загрозливу епідемічну ситуацію утриматися від відвідування Умані.
  • Водночас президент фонду імені Рабі Нахмана Натан Бен-Нун висловлював сподівання, що органи місцевої і центральної влади України, попри карантинні обмеження, дозволять хасидам здійснити паломництво до священних для них місць в Умані.
  • 27 серпня Кабінет міністрів встановив заборону на в’їзд іноземців з опівночі 28 серпня.
  • Станом на 15 вересня в Україну з Білорусі намагалися потрапити 690 хасидів. Прикордонники прогнозували прибуття ще кількох тисяч осіб на різні ділянки держкордону.
  • Для посилення прикриття білоруської ділянки залучені резерви Національної академії Державної прикордонної служби та Сумського прикордонного загону. Задіяні вертоліт Мі-8, два вертольоти H-125, літак DA-40 і безпілотні комплекси для повітряного моніторингу кордону.
  • 15 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив уряду домовитися з Україною про надання зеленого коридору для євреїв-хасидів, які не можуть з Білорусі потрапити в пункт призначення - до святих місць в Україні.
  • 16 вересня Україна закрила пункт пропуску на кордоні з Білоруссю через хасидів.