Обстановка на українсько-білоруському кордоні повністю контрольована / фото dpsu.gov.ua

В Україну станом на сьогоднішній ранок з території Білорусі намагаються потрапити 690 хасидів, прикордонники прогнозують прибуття ще кількох тисяч осіб на різні ділянки держкордону.

Читайте такожУ ДПСУ показали відео із сотнями хасидів на кордоніЯк повідомляє прес-служба Офісу президента, про це йшлося під час розмови президента України Володимира Зеленського з головою Державної прикордонної служби Сергієм Дейнеком щодо ситуації на кордоні з Білоруссю, яка склалася через прибуття значної кількості паломників-хасидів.

Обстановка на українсько-білоруському кордоні повністю контрольована. У Держприкордонслужби достатньо сил і засобів для надійної охорони державного кордону.

Відео дня

За даними Держприкордонслужби, з 15:30 14 вересня з боку Білорусі почали прибувати паломники. Українські прикордонники у координації з Національною гвардією та Національною поліцією встановили заслін на лінії кордону в 700 м від пункту пропуску «Нові Яриловичі».

За словами Дейнека, іноземцям надано роз'яснення про заборону в'їзду в Україну відповідно до постанови Кабінету міністрів.

Станом на 7:00 15 вересня на кордоні з боку Білорусі перебувають 690 осіб.

«Прогнозуємо прибуття до лінії кордону в Чернігівській області до тисячі осіб, Житомирській – до 700, Волинській – до 1,5 тис. осіб. Очікуємо прибуття до Мінська трьох чартерів – близько 600 іноземців», – повідомив Дейнеко.

Для посилення прикриття білоруської ділянки залучені резерви Національної академії Державної прикордонної служби України та Сумського прикордонного загону.

Також задіяні вертоліт Мі-8, два вертольоти H-125, літак DA-40 і безпілотні комплекси для повітряного моніторингу кордону.

Державна прикордонна служба України організувала взаємодію з Державним прикордонним комітетом Республіки Білорусь та підтримує контакт з Посольством Ізраїлю в Україні, а також рабинами єврейських релігійних організацій, які забезпечують хасидів водою і кошерною їжею.

Чому хасиди їдуть до Умані 

У місті знаходиться могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, - одна з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників цієї течії.

Паломники вірять, що той, хто зустріне новий рік на могилі в Умані, весь рік буде щасливим.

У 2019 році для зустрічі 5780-го іудейського Нового року в Умань прибули понад 30 тисяч паломників. 

Цього року святкування заплановано на 18 вересня.

Заборона в'їзду: передісторія 

  • Влітку МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для недопущення масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • 18 серпня уряди України та Ізраїлю у спільній заяві закликали хасидів через загрозливу епідемічну ситуацію утриматися від відвідування Умані.
  • Президент фонду імені Рабі Нахмана Натан Бен-Нун висловлював сподівання, що органи місцевої і центральної влади України, попри карантинні обмеження, дозволять хасидам здійснити паломництво до священних для них місць в Умані.
  • 26 серпня Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасову заборону на в'їзд до України іноземцям з 29 серпня до 28 вересня, крім окремих категорій громадян.
  • 27 серпня уряд встановив заборону на в’їзд іноземців з опівночі 28 серпня.