Адмінпротокол може виписати будь-який ТЦК / фото УНІАН

Раніше в Україні протокол про адміністративне правопорушення у разі порушення правил військового обліку міг складати щодо військовозобов'язаного-порушника тільки його "рідний" центр комплектування, де він перебуває на обліку.

А зараз, як розповів у коментарі "24 каналу" юрист Владислав Юрчак, це зможуть робити всі ТЦК незалежно від місця реєстрації військовозобов'язаного.

"Відтепер, якщо людині, яка перебуває на обліку, наприклад, в Києві, вручать повістку в Ужгороді, а людина не з'явиться, то керівник Ужгородського ТЦК і СП матиме повне право накласти на нього адміністративне стягнення", – пояснює юрист.

Відео дня

Згідно із законодавством, порушення правил військового обліку, що тягнуть адмінвідповідальність, віднесені до повноважень ТЦК, про принципи територіальності в КУпАП нічого не сказано.

Нові правила військового обліку в Україні

Нагадаємо, з 7 квітня 2023 року територіальні центри (військкомати) можуть надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. Відповідними повноваженнями ТЦК наділив Кабмін своєю постановою від 7 квітня.

За ігнорування повістки в період воєнного часу в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. УНІАН пояснював, в яких випадках випишуть штраф за неявку до військкомату, а коли справа може набрати більш серйозних обертів.

Вас також можуть зацікавити новини: