Національний олімпійський комітет України вирішив відсвяткувати свій тридцятирічний ювілей по-особливому, щоб він назавжди запам’ятався усім українським спортсменам, які виборювали нагороди на літніх і зимових Олімпійських іграх у різні роки. А нагород, завдячуючи нашим спортсменам, накопичилося багато.

За роки української незалежності українські спортсмени вибороли 147 олімпійських медалей і 98 – на Європейських іграх, які проводяться з 2015 року.

Не відстають від них і юні спортсмени, які з 2010 року гідно захищають честь країни на Юнацьких Олімпійських іграх. У їх скарбничці 97 нагород.

Відео дня

Перші успішні кроки на міжнародній арені з 1993 року роблять і наймолодші українці - на Європейських юнацьких олімпійських фестивалях. Загалом, вони завоювали 223 медалі.

Допомогти організувати концерт на найвищому рівні у Національному палаці мистецтв "Україна" для олімпійських героїв зголосилася одна з найбільших компаній країни - "Метінвест".

Церемонія розпочалася з виступу президента України Володимира Зеленського. У своїй промові він згадав багатьох олімпійських призерів не тільки періоду незалежності, але й радянської епохи.

"Кожен з вас - чемпіон", - зазначив президент, додавши, що одна з його мрій – щоб Олімпійські ігри відбулися і на українській землі.

"Ми віримо, що разом ми дійсно досягнемо своєї мрії. Мрія, велика мрія, впевнений, є у кожного з дитинства. І ця мрія - Олімпіада в Україні. Я дуже в це вірю і дуже цього хочу. Упевнений, що наша держава заслуговує стати господинею Олімпійських ігор ", - сказав президент.

Теза президента про мрію України була почутою, адже на заході також був присутній президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах, який у своїй промові наголосив на досягненнях українських спортсменів і перспективи нашої країни в олімпійських видах спорту.

"Вдячний за 30 років дружби і спортивних досягнень. Спасибі, що ви є важливим і надійним членом світової Олімпійської родини", - сказав президент МОК.

Після офіційних промов на великих екранах у хронологічному порядку почали з’являтися ролики про кожний олімпійський цикл, після чого на сцену запрошували українських чемпіонів, а ведучі та глядачі оплесками вітали олімпійських героїв.

У заході також взяли участь представники вітчизняного шоу-бізнесу, серед яких Аліна Паш, Тіна Кароль, група "Танок на Майдані Конго", які виконали спеціальний трек про історію України на Олімпійських іграх, та Джамала, яка виконала легендарний хіт групи Queen "We Are The Champions".

Перед початком святкового концерту на другому поверсі Палацу "Україна" можна було побачити красиву книгу. Це - спеціальне видання під авторством абсолютної олімпійської чемпіонки 1996 року Лілії Подкопаєвої.

Вона вирішила зробити подарунок Національному олімпійському комітету та зібрала ексклюзивні коментарі всіх призерів Олімпіади в Атланті, доповнивши їх унікальними фотографіями виступів спортсменів і їхніх медалей.

На те, щоб якісно сфотографувати нагороди олімпійців, команді, яка працювала над книгою, довелося витратити п'ять годин. До масового читача книга поки не потрапить: її поширять серед героїв Олімпіади-1996.

"Цього року Україна святкує тридцяту річницю своєї незалежності. Цей рік знаковий ще й тому, що наразі ми відзначаємо тридцятиріччя з моменту заснування НОК України. Разом з тим минуло вже 25 років з моменту виступу українських спортсменів на перших літніх Олімпійських іграх в історії нашої держави. Ігри в Атланті у 1996 році – це була та важлива "спортивна цеглина" до фундаменту незалежності України. Призери Атланти – це той спадок, на основі якого розпочався розвиток українського спорту", - зазначила Подкопаєва.

Вона підкреслила, що книга була створена, щоб нагадати українцям про олімпійські перемоги чемпіонів і надіслати чіткий меседж: це вкрай важлива складова української незалежності.

"Я з гордістю можу говорити, що ми з призерами Атланти-1996 були "піонерами", які задали подальший напрям руху для наступних поколінь українських олімпійців цим нелегким відповідальним шляхом", - зазначила Подкопаєва.

Спортсменка звернула увагу, що сьогодні чемпіони перших літніх Олімпійських ігор розкидані по різним куточкам світу, але всіх їх без винятку об’єднує любов до України.

"Призери ігор на сторінках цієї книги висловили свої емоції та повагу до української держави, яку вони представляли на зорі її становлення. Історії цих атлетів надихають на звершення молоде покоління, а їхній спортивний спадок навічно закріплений в історії українського та світового спорту", - зазначила Подкопаєва.

Під час святкового заходу журналісти поспілкувались з українськими олімпійцями про те, наскільки важко їм було заробляти медалі, про їхні емоції під час нагородження та плани на майбутнє.

У відповідь на запитання про те, що необхідно робити спортсменам-початківцям, щоб у майбутньому не лише отримати право представляти Україну на міжнародних іграх, але і привезти додому олімпійську медаль, українська срібна призерка з легкої атлетики Анна Рижикова дала три поради.

"Я вже так давно у спорті, що давно вже відпрацювала усі свої риси характеру і слабкі місця. Зараз акцентую увагу під час спортивних змагань виключно на своїх сильних сторонах. Усім, хто тільки починає свою кар’єру, я можу порадити не здаватися і пробувати ще раз і ще раз, бо з першого разу ніколи не виходить навіть у найталановитіших людей", - зазначила Рижикова.

За її словами, також усім, хто хоче реалізуватися у спорті, необхідно постійно вчитися і аналізувати власні помилки, а також знайти собі гарного тренера, який має стати наставником.

"Треба постійно вчитися, аналізувати свої помилки і, безумовно, знаходити гарного тренера, який у майбутньому стане справжнім наставником. В спорті одному не можна, треба мати команду", - підкреслила Рижикова.

Українська дзюдоїстка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2020 року Дар’я Білодід зізналася, що отримувала нагороду зі сльозами на очах від розчарування, бо все життя мріяла про золото.

"У 2020 році пройшли мої перші Олімпійські ігри. Я все своє життя мріяла про золоту медаль. На жаль, мені не вдалося цього зробити в цей раз. Так склалися обставини, це був дуже складний для мене рік, але я хочу сказати з впевненістю, що я буду робити все можливе, щоб на наступній Олімпіаді зробити так, щоб моя мрія здійснилася" , - розповіла Білодід.

Спортсменка додала, що плакала і коли виходила боротися за бронзу, і під час нагородження.

"У ті моменти я не розуміла, що ця медаль дуже для мене цінна і важлива. Але зараз я розумію, що я би собі не пробачила, якби здалася і програла бронзу. Я дуже щаслива, що ця медаль у мене є", - зазначила Білодід.

У свою чергу українська каратистка, срібна призерка Олімпійських ігор 2020 року Анжеліка Терлюга розповіла про особисті плани на майбутнє: у вересні цього року виходить заміж за тренера і майстра спорту міжнародного класу з карате Володимира Зарецького.

"Я спершу з'їздила на Олімпіаду, потім пройшов десь тиждень-два, і я почала підготовку до весілля. Власне, весілля буде в кінці вересня. Сукню вже купила і довго не вибирала, бо в мене не було на це часу. Довелося все робити швидко, і сама підготовка до весілля проходить швидко. Загалом, я  готуюся до весілля як звичайна людина", - розповіла Терлюга.

Відповідаючи на запитання про те, куди вона витратить кошти, отримані за срібну медаль на Олімпіаді (2,2 мільйона гривень – УНІАН), Терлюга підкреслила, що частину коштів віддасть своєму тренеру.

"Частина грошей (зароблених на Олімпіаді за срібну медаль – УНІАН) буде передаватися особистому тренеру, який мене готував, а ту частину, яка в мене залишиться, я ще не вирішила, куди буду інвестувати, бо зараз займаюся побудовою сім’ї. І в майбутньому ми вже з чоловіком будемо визначатися, куди витрачати ці фінанси", - розповіла спортсменка.

Олімпійський чемпіон та депутат Верховної Ради Жан Беленюк розповів, що отримати золоту медаль йому було надзвичайно важко через травму, отриману напередодні змагань.

"Я травмувався напередодні змагань. І до останнього навіть не розумів чітко: чи зможу я поборотися, чи ні. В мене був спаринг-партнер, який міг мене підстрахувати в разі того, якщо я не зможу вийти на килим, але, дякувати Богу, все вдалося. І мені з допомогою тренера і лікарів вдалося підійти до змагань у тій формі, яка мені дозволила отримати золоту медаль", - зазначив Беленюк.

Спортсмен також розповів, що колеги по парламенту навіть з інших фракцій після перемоги зустріли його дуже привітно і охоче фотографувалися.

"Зустріли добре, багато фотографувалися - навіть представники інших фракцій. Золота медаль об'єднала весь парламентський зал", - розповів він.

В цілому вийшло яскраве шоу, яке мало на меті висловити подяку усім українським олімпійцям за їхню титанічну працю протягом багатьох років та надихнути їх та підростаюче покоління на нові спортивні перемоги.