Україна вимагає від ООН стати гарантом гуманітарного коридору з "Азовсталі" / фото ua.depositphotos.com

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук заявляє, що про гуманітарні коридори з "Азовсталі" на сьогодні домовленостей немає.

Про це вона написала у своєму Telegram-каналі.

"Сьогодні російська сторона вчергове заявила про існування коридору для виходу цивільних осіб з "Азовсталі". Цьому можна було б вірити, якби росіяни багато разів до того не зривали гуманітарні коридори. Я знаю, що говорю, бо за дорученням президента особисто веду такі переговори та займаюся організацію гуманітарних коридорів", - зазначила Верещук.

Відео дня

Вона підкреслила, що важливо розуміти, що гуманітарний коридор відкривається за домовленості двох сторін. Коридор, анонсований в односторонньому порядку, не забезпечує безпеку і тому, власне, не є гуманітарним коридором.

"Отже, офіційно та публічно заявляю: про гуманітарні коридори з "Азовсталі" на сьогодні, на жаль, домовленостей немає", - наголосила урядовець.

Тому, пояснила вона, Україна звернулася до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша з проханням виступити ініціатором і гарантом гуманітарного коридору з "Азовсталі" для цивільних осіб. Зокрема, Україна просить, аби в гуманітарній колоні були присутні представники ООН і Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

"Сподіваємося на результативність переговорів Генерального секретаря ООН з російськими представниками", - підсумувала Верещук.

Як повідомляв УНІАН, на маріупольський комбінат "Азовсталь", де перебувають цивільні та військові, окупанти скидають важкі авіабомби, обстрілюють його з артилерії та концентрують сили й техніку для штурму.

Влада України запропонувала російському керівництву запровадити великоднє перемир'я у Маріуполі, дати гуманітарний коридор для евакуації цивільних, погодитись на "спецраунд переговорів", щоб забрати/обміняти військових.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш найближчими днями відвідає Москву для переговорів з Володимиром Путіним і Київ - для переговорів з Володимиром Зеленським.

Перед візитом до Москви та Києва генеральний секретар ООН відвідає Анкару (Туреччина), де 25 квітня його прийме президент Реджеп Таїп Ердоган.

Вас також можуть зацікавити новини: