Чи будуть повістки в месенджерах? / фото УП

В Україні хочуть покращити процедуру мобілізації. Так, представник президента у Раді Федір Веніславський заявив, що розробляє документ про повістки через месенджери.

Над електронними повістками у владі замислились не тільки через переселенців, а й з інших причин. Яких саме, пояснив у коментарі "Апострофу" адвокат Дмитро Бузанов.

За його словами, процес мобілізації створює величезне навантаження на ТЦК (так звані військкомати), адже повістки на сьогодні мають вручати особисто.

Відео дня

"А що це означає? Це означає, що потрібно прийти за місцем роботи військовозобов’язаного, або за місцем проживання, треба його там ще застати. Співробітники військкоматів роздають повістки ж в робочий час також, а в робочий час громадяни не вдома, а на роботі. Тому я навіть здивований, що не зробили цього раніше", - каже Бузанов.

Багато експертів сумніваються, чи вдасться "прив'язати" людину до номера її телефону, щоб вручити повістку. Адвокат переконаний, що це можливо реалізувати.

Бузанов нагадав, що на сьогодні судові повістки та повідомлення від судів приходять в "Дію" або ж у месенджері.

"Але для того, щоб отримувати такі повістки в месенджерах, або ж в "Дії" я давав свою згоду. В такому випадку дійсно є зв'язок між номером і людиною. Так, треба прописати відповідні зміни в законодавство", - пояснює він.

"Якась частина громадян в будь-якому випадку опиниться в зоні недосяжності: вимкнуть всі застосунки або ж перейдуть на кнопкові телефони, перейдуть на готівку. Якась частина, звісно, залишиться в "сірій" зоні", - підсумував адвокат.

Повістки в Україні через месенджери 

В Україні хочуть удосконалити процедуру мобілізації, зокрема врегулювати питання видачі повісток внутрішньо переміщеним особам, які проживають не за місцем постійної реєстрації.

Також у Раді розглядають можливість вручення повісток у месенджерах. З такою ідеєю виступив представник президента в Раді Федір Веніславський. Водночас він уточнив, що проекту закону про розсилку повісток в месенджерах поки що немає.

Розсилку повісток через месенджер адвокат Максим Дзіковський назвав позитивною ідеєю, адже на сьогодні багатьом українцям складно вручити повістки - вони проживають не за місцем реєстрації.

Вас також можуть зацікавити новини: