Музей 'Голоси Мирних': в Україні створено унікальний архів свідчень  очевидців конфлікту на Донбасі

Фонд Ріната Ахметова продовжує збір історій у рамках унікального проєкту Музей "Голоси Мирних". Це безпечний довірчій простір, у якому мирні жителі Луганської та Донецької областей, а також переселенці вперше можуть відкрито розповісти свою особисту історію пережитого під час збройного конфлікту і таким чином звільнитися від тягаря мовчання. У збиранні свідчень Мирних беруть участь психологи Фонду. Вони допомагають вилікувати травму війни, знайти мир, дивитися з надією в майбутнє.

– В унікальному і найбільшому в Україні онлайн-музеї Фонду Ріната Ахметова "Голоси Мирних" зберігається понад 2 тисячі історій людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі. Мета Фонду – зібрати 100 тисяч таких історій до 2025 року. На сайті Музею в розділі "Історії Мирних" можна прочитати розказане очевидцями, побачити фотографії з ними та їхніми близькими, знімки будинків, дворів, міст і сіл після обстрілів. Фонд записав і зберігає на сайті Музею серію відео- і аудіоінтерв’ю з очевидцями подій. Також кожен, хто заходить, може впорядкувати матеріали за датою і назвою населеного пункту, ознайомитися з подіями, які сталися в конкретний час і в певній географічній точці. В окремому розділі зберігаються есе, знімки артефактів і малюнків дітей, які мріють про мир. Для Фонду Ріната Ахметова важлива кожна історія, людська доля, життя, яке триває з вірою в щасливе "завтра" і надією про мир, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Експерти вже відзначили важливість відкриття такого онлайн-музею.

Відео дня

– Неможлива повнота картини про події, якщо ми зосереджуємося на оптиці війни тільки в аспекті танків, гармат, героїчних подвигів солдатів ... Важливий погляд людей, проти яких ці автомати і гармати діють. Важливо, щоб люди розповідали свої історії і переживання. У нас зараз є унікальна можливість зібрати ці історії заради наших онуків і дітей. Бажаю команді, яка працює над цим проєктом, щоб вони цей виклик подолали, – сказав директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Ганна Войтик

Серед історій Музею – доля Ганни Войтик із Талаківки.

– Мама померла. Вона у мене була інвалідом III групи. Коли почалася війна, у неї відновилися всі захворювання. Померла від інсульту. Син відразу подорослішав після смерті бабусі. Вдома щось почав робити. Щойно захворію, сам іде в лікарню, щоб, не дай Бог, зі мною нічого не сталося. Мрію, щоб діти не бачили всього цього жаху, щоб вони не боялися і ми не боялися їх відпускати на вулицю. Хочу, щоб був свій будинок, тихий і затишний. Щоб не боятися жити далі. І щоб знати, що буде завтра, – каже жінка.

Музей "Голоси Мирних" – це перший і найбільший в Україні архів історій мирних жителів Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході країни. Кожна історія, розказана від першої особи, говорить болем тих, хто був змушений ховати від бомбардувань і обстрілів своїх дітей і людей похилого віку, кому довелося бігти, залишаючи рідні домівки і ставати вимушеними переселенцями. Для Фонду Ріната Ахметова важливо задокументувати і зберегти кожну історію, щоб подібні людські трагедії ніколи не повторювалися, в ім'я кращого майбутнього, в ім'я миру.

Музей 'Голоси Мирних': в Україні створено унікальний архів свідчень  очевидців конфлікту на Донбасі

Місія Фонду Ріната Ахметова – надавати допомогу там, де її найбільше потребують, протягувати руку тим, для чиїх доль це вкрай важливо, здійснювати системну боротьбу з системними проблемами. Це та масштабна робота, яку Фонд здійснював протягом 15 років і яку буде здійснювати заради майбутнього.

Про вашу історію теж повинні дізнатися! Розкажіть її світу! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.