Учні 5-11 класів навчаються дистанційно \ фото УНІАН

В селі Віллі, на Рівненщині школярі перейшли на дистанційне навчання через відмову деяких вчителів опорного ліцею вакцинуватися. Для учнів 5-11 класів уроки онлайн, але третина не може під'єднатися до них, оскільки  Інтернету в селі немає. Тому замість навчання, школярі на полі вибирають картоплю.

Як йдеться в сюжеті ТСН, восьмикласник Тарас допомагає збирати врожай, хоча мав би зараз бути на уроці. У нього  дистанційка, але вчитися онлайн він не має змоги.

Телефона не має, бо зламався, а про комп'ютер, як і більшість дітей у Віллі та довколишніх селах, Тарас тільки мріє. Та якби навіть учні тут і мали гаджети – ситуації б це не вирішило.

Відео дня

Читайте такожЧи провалила Україна вакцинацію освітян, і що робити далі

Дев'ятикласник Михайло за півтора тижня дистанційки до жодного уроку так і не під'єднався. Як і його сестра п'ятикласниця, каже матір дітей.

За словами директора соснівського ліцею Людмили Веремчук, проблеми з Інтернетом має третина учнів. А навчаються в ліцеї з 5 по 11 – саме ці класи нині вдома -  понад 320 учнів. Дистанційка тут введена, бо не набралося 80% вакцинованих педагогів. Вони відмовлялися від щеплень.

"Дехто з релігійних міркувань. Було ще питання страху, люди не довіряли вакцині. Ми запрошували медпрацівників до закладу, пропонувалася будь-яка вакцина на вибір", - розповідає директор.

Проте кілька вчителів ще так і не наважилися. Вакциновані ж вчителі бачать учнів, тих хто зміг доєднатися до уроку,  лише на екрані ноутбука. А хотіли б за партами.

"На жаль, чогось іншого запропонувати  неможливо. Тут варіант простий, аби були вакциновані (вчителі - ред.), діти прийшли б до школи, питання було б знято", - зазначає керівник управління освіти Рівненщини Петро Коржевський.

Інтернет в такі села педагоги самі ж не проводитимуть, кажуть в управлінні освіти. Це питання глобальніше – інфраструктури.

"Взагалі у нас в Україні лише близько 40 шкіл не мають доступу до Інтернету взагалі ніякого. Як правило, це місцевості гірські, або віддалена сільська місцевість", - говорить керівник головного управління загальносередньої дошкільної освіти Міносвіти Юрій Кононенко.

Але ж це не означає, що діти не мають вчитися. Педагоги дзвонять, переказують, радять як правильніше опрацювати матеріал і де його брати –  вдаються до різних вигадок, щоби освітній процес не зупинився для тих, хто на дистанційці без Інтернету чи гаджетів.

Загалом же в Україні нині понад 900 шкіл середньої та старшої ланки на дистанційці, бо в закладах не вакцинувалося 80% вчителів. А минулого тижня таких було понад 3 тис., повідомляють у Міносвіти.

Тож в соснівському ліцеї сподіваються, що  учні невдовзі сядуть за парти. Бо від початку дистанційки вчителі почали вакцинуватися активніше і вже нарахували 72% щеплених педагогів.

Як повідомляв УНІАН, в Україні для очного навчання в школах, кількість вакцинованих вчителів повинна досягати 80%. Крім цього, в даний час МОЗ готує розпорядження про обов'язкову вакцинацію працівників освіти.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ – 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.