Під час удару РФ по Україні в університеті Шевченка було знищено унікальні вітражі / фото КНУ

Під час чергового масованого обстрілу з боку Російської Федерації, який стався 31 грудня 2022 року, одна з російських ракет влучила на територію студмістечка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вибухова хвиля пошкодила модерністський комплекс біологічного та біологічного факультетів та вибила унікальні вітражі 1986 року.

"Авторка вітражів – видатна українська художниця Лариса Міщенко. І ми можемо їх втратити назавжди. Посеред гармидеру з розбором завалів, вітражі, які необхідно відновлювати, могли викинути на смітник, як це часто у нас буває. Розуміючи цю небезпеку, я помчав у КНУ та зустрівся з деканами обох факультетів. Ми домовились про співпрацю та вирішили відновити унікальний об’єкт української мистецької спадщини. Я окремо наголосив на необхідності саме реставрації, а не створення нової роботи – декани погодились. Тож будемо працювати. Роботи багато – вітражів було 10. Цілих залишилось 3", – наводять на сторінці університету в Facebook слова фотографа, письменника, екскурсовода та автора проекту Ukrainian Modernism Дмитра Соловйова.

Зазначається, що вітражі оспівують розділи науки біології. Сюжети для них було запропоновано викладачами та доцентами всіх кафедр. 

Відео дня

"Ми з колегами вже збираємо консиліум реставраторів та вітражистів. Якщо ви знаєте таких людей – зв’яжіть нас. РФ хоче, аби в нас не було спадщини, але зась!" – наголосив Соловйов.

Ракетний удар по Києву 31 грудня

Вдень 31 грудня 2022 року російські окупаційні війська завдали масованого удару по Україні. Під атаку також потрапила українська столиця. 

Станом на 16:12 було відомо, що в результаті удару по Києву 1 людина загинула, 20 – постраждали. Госпіталізували 14 постраждалих, шістьом медики надали допомогу на місці.

У понеділок вранці, 2 січня, помер 46-річний чоловік, який постраждав від російської атаки на Київ, що сталася за лічені години до Нового року. 

Вас також можуть зацікавити новини: