Під будівлею МВС відбулася акція / фото УНІАН

Під МВС відбулась акція "Авакоff. Відкрий докази!", на якій адвокати підозрюваних у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета вимагали від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова невідкладно надати їм матеріали кримінального провадження.

Як передає кореспондент УНІАН, щоб заявити свою позицію, адвокати музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлії Кузьменко та військової медсестри Яни Дугарь, прийшли під Міністерство внутрішніх справ на вулиці Богомольця у Києві.

Читайте такожПідозрюваній у вбивстві Шеремета за три години зібрали 168 тисяч гривень для застави – адвокат

Відео дня

Як заявив журналістам адвокат Дугарь Микола Ореховський, у Національній поліції прозвітували про завершення досудового слідства, а тому сторона обвинувачення зобов’язана надати всі без винятку матеріали стороні захисту. Однак попри це до сьогодні захисники усіх трьох підозрюваних не отримали від слідчих матеріалів кримінального провадження.

"Тиждень пройшов - матеріалів нам не відкрили. Ми готові у максимально короткі строки ознайомитися з цими матеріалами. Ми не будемо затягувати і готові йти до суду, щоб захистити своїх клієнтів", - сказав Ореховський.

За його словами, якщо найближчими днями захисники підозрюваних не отримають матеріали кримінального провадження, вони будуть звертатися до суду, щоб через суд витребувати матеріали для ознайомлення.

Також адвокат припустив, що Нацполіція затягує з наданням матеріалів захисникам тому, що насправді, "окрім сфальшованих результатів експертиз, там більше нічого немає", і що зараз слідчі займаються тим, що намагаються "скомпілювати матеріали провадження зі старої підозри фігурантам справи в нову".

У свою чергу адвокат Антоненка Дмитро Круговий заявив, що слідчі всіляко саботують свій обов’язок надати матеріали для ознайомлення захисникам. Зокрема йому запропонували ознайомитися з матеріалами справи в його автомобілі, мотивуючи це тим, що в ізоляторі тимчасового тримання, де перебуває Антоненко, немає спеціального приміщення для ознайомлення з матеріалами справи.

"У зв’язку з тим, що в ІТТ немає приміщення для ознайомлення, мені сказали: "давай ознайомлюватися на вулиці". Оскільки тоді йшов дощ, то таке ознайомлення проходило в багажнику мого автомобіля", - розповів адвокат.

За словами Кругового, це не були матеріали кримінального провадження, а лише його частини, а цілісно матеріали не бачив жоден з адвокатів.

Також захисники припускають, що затягування з боку слідства з ознайомленням з матеріалами може бути пов’язане з тим, що в Державному бюро розслідувань за заявою адвокатів підозрюваних відкрито кримінальне провадження щодо фальсифікації результатів експертиз, і як тільки адвокати отримають матеріали справи, то ці фальшиві експертизи будуть долучені як докази в розслідуванні ДБР.

Активісти під час акції запалили фаєри.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що слідчі національної поліції, які розслідують вбивство Павла Шеремета, змінили маршрут чоловіка та жінки, які підкладали вибухівку під авто журналіста, щоб версія поліції виглядала переконливою.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: Антоненка, Кузьменко, Дугарь, а також подружжя добровольців Інни ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство назвало організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Суд обрав Антоненку і Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

21 травня Антоненку, Кузьменко та Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.

За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, з тексту підозри у частині мотиву прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" тощо, тепер у ньому йдеться, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко. Юрист уточнив, що у кваліфікації вбивства відсутнє згадування про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст 115 ККУ - корисливий або замовний мотив.

За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок".

Крім того, підозрюваних тепер звинувачують у знищенні машини Шеремета та зберіганні вибухівки - за ще двома статтями ККУ.

25 травня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Антоненку і залишив його під вартою ще на 60 діб.

26 травня цей же суд за клопотанням прокурорів змінив запобіжний захід Дугарь із нічного домашнього арешту на заставу у розмірі 168 тис. 150 грн із зобов’язання носити електронний браслет, а також задовольнив клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Кузьменко і залишив її під вартою ще на 60 діб.