Стало відомо, як електрошокери застосовуватимуть на акціях протесту / Фото УНІАН

Заступник голови ГУ Нацполіції Андрій Крищенко відповів, чи застосовуватимуть правоохоронці вже дозволені Радою електрошокери на протестувальниках.

Про це він повідомив в інтерв’ю РБК Україна.

За його словами, використання такої зброї є «індивідуальною ситуацією».

Відео дня

«Є різні види спецзасобів, є ті, які призначені для розгону масових акцій, для натовпу, але тейзер (електрошокова зброя – УНІАН) – це індивідуальний засіб», – почав Крищенко.

Читайте такожПровідникам поїздів дозволять користуватись газовими балончиками - Криклій

Глава столичного Нацполу пояснив, що шокери можуть застосуватися у випадках, «коли є один чи два супротивники, є один чи два поліцейських, які роблять зауваження, а людина агресивно налаштована, і поліцейський може прийняти рішення застосувати цей засіб несмертельної дії».

Крищенко додав, що поліцейські «проходять підготовку» й навчені «надавати оцінку загрозам», і «вже тут чітко розуміти, який спецзасіб або вогнепальну зброю застосовувати».

До кого зможуть застосовувати електрошокери

  • громадян, які вчинили адміністративне чи кримінальне правопорушення й чинять фізичний опір поліцейському;
  • громадян, що вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагаються втекти;
  • громадян, які чинять збройний опір і намагаються втекти від поліції;
  • озброєних громадян, які погрожують відкриттям вогню або застосуванням інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема копа.

Що передбачає закон зараз

  • Згідно з чинним законом, електрошокер можуть застосувати тільки у випадках відбиття нападу, зокрема на поліцію, а також для відбиття нападу тварини, що загрожує життю або здоров’ю людей.