Масова міграція трудових ресурсів з України призвела до того, що кількість зайнятих працівників та пенсіонерів зрівнялась, а це може спричинити демографічну кризу.

Про це йдеться в сюжеті "24 каналу".

"У нас великий потік трудової міграції з України. Ми маємо співвідношення пенсіонерів до працюючих 1 до 1. Це насправді дуже важке для економіки країни співвідношення. І якщо так далі буде тривати, то ми фактично станемо країною пенсіонерів. А таке співвідношення не витримає жоден бюджет жодної країни", – пояснив економіст Андрій Новак.

Відео дня

Зокрема, за підрахунками політологів та економістів, у пошуках кращого життя за кордон вже виїхало майже 3 мільйони українських заробітчан, ще стільки ж зайняті на сезонних роботах.

При цьому економісти переконані, що Україна отримає шанс покращити економічну ситуацію лише тоді, коли заробітчани почнуть повертатися додому. Цього можна досягти за допомогою запровадження на державному рівні низки доступних програм для тих, хто бажає організувати власний бізнес, а також зниження податкового навантаження та поліпшення соціального захисту.

Втім, на думку експертів, це залежить не лише від держави. Аби виграти боротьбу за кадровий потенціал, підприємці також мають активніше модернізувати виробництво, поліпшувати умови праці та пропонувати конкурентні зарплати. Адже зараз українські компанії вже почали гостро переживати кадровий голод. І навіть якщо рівень зарплат є конкурентним, компаніям все одно важко закрити вакансії навіть на половину.

"Через певні структурні зміни в економіці компанії почали відновлюватись, вже пройшов цей період невизначеності. Дуже цікава статистика, що зараз в нас суттєвий брак робочих спеціальностей: це різноробочі, паркувальники, фасадники. Компанії реально не можуть закрити ці вакансії. Немає людей, які могли б виконувати цю роботу. До прикладу, фасадники – заробітна плата від 40 тисяч гривень. Це навіть більше, ніж можуть запропонувати пакувальники у Польщі", – розповіла економіст Центру економічних стратегій Ганна Сахно.

У свою чергу економічний експерт Всеволод Степанюк констатує, що трудова міграція вливає на майбутнє України. Зокрема, вона негативно позначається на рейтингах інвестиційної привабливості країн, адже інвестор орієнтується на якість робочої сили в країні, коли він збирається щось тут будувати