В Україна закріплюється думка, що справи в державі "погані" свідчить опитування КМІС / фото ua.depositphotos.com

В Україні продовжує знижуватися частка тих, хто вважає, що справи розвиваються в правильному напрямку, хоча все одно наразі більшість населення оптимістично оцінюють ситуацію.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Так, згідно з опитуванням, між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року частка тих, хто вважає, що  справи розвиваються в правильному напрямку, знизилася з 68% до 60%, а до грудня 2023 року знизилася до 54%. Зокрема, частка тих, хто безумовно переконаний у правильності напрямку, знизилася за весь період з 32% до 13%.  

Водночас, як зазначили в КМІС, частка тих, хто вважає, що справи йдуть у неправильному напрямку, зросла з 16% у травні 2022 року до 29% у жовтні 2023 року і до 32% у грудні 2023 року (хоча частка тих, хто безумовно переконаний у неправильності напрямку, становить 12%).

Відео дня

"Незалежно від регіону проживання приблизно однакова частка населення (50-58%) вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку (і частка тих, хто так вважає, переважає частку тих, хто бачить неправильний шлях розвитку країни)", - мовиться у результатах опитування.

Дослідження громадської думки проведено упродовж 4-10 грудня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Загалом було опитано 1200 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. КМІС раніше наводив фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах "воєнного часу".

В Україна існує незламна довіра лише до Залужного - дані КМІС

Згідно з нещодавнім опитуванням КМІС, серед українці знизився рівень довіри до чинного уряду та парламенту: абсолютну прихильність українців має хіба що Валерій Залужний. Зеленському також довіряє більшість, проте, вже трохи менше. 

В порівнянні з груднем 2022 року частка тих, хто довіряє Верховній Раді, знизилася з 35% до 15%, а частка тих, хто не довіряє - зросла з 34% до 61%.

Довіра до уряду знизилася з 52% до 26%, недовіра - зросла з 19% до 44%.

За даними опитування, абсолютну довіру в суспільстві зберігають Збройні сили - як і в грудні 2022 року, так і зараз, їм довіряють 96% опитаних. Крім того, 88% українців довіряють головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному (не довіряють – лише 4%).

В КМІС зазначають, що більшість українців - 59% - водночас довіряють і президенту Зеленському, і головнокомандувачу Залужному. "Частка українців, які мають поляризовані погляди, є досить невеликою. Так, лише 14% довіряють В. Залужному і при цьому не довіряють президенту, і лише 1% довіряють президенту, але не довіряють В. Залужному", - повідомляють соціологи.

Вас також можуть зацікавити новини: