Верховна Рада прийняла законопроект щодо Дія City / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Затверджений у першому читанні законопроєкт №4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»визначає засади функціонування правового режиму Дія City.

Спецрежим Дія City запроваджується з метою стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні. За словами авторів законопроєкту, завдяки його запровадженню українська ІТ-індустрія зможе генерувати до 10% ВВП країни (зараз близько 4%), а кількість робочих місць в галузі - збільшиться з нинішніх 200 тисяч до 450 тисяч у 2025 році.

«Дія City — це перш за все абсолютно прозорий правовий режим, який перетворить Україну на найбільший ІТ-хаб Східної Європи», - написав у своєму фейсбук-пості Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Він наголосив, що прийняття законопроєкту №4303 відкриває нові можливості для розвитку IT-продуктових компаній та стартапів в Україні. 

Відео дня

Резидентами спецрежиму можуть бути лише юридичні особи, зареєстровані за українським законодавством. Дія City встановлює особливий податковий режим для своїх резидентів, запроваджує нову форму відносин між роботодавцями та працівниками у сфері ІТ - гіг-контракти, а також передбачає додаткові механізми захисту прав інтелектуальної власності та уведення в українське законодавство інвестиційних інструментів, притаманних системі англійського права.

«Дія City може стати найкращим юридичним режимом як у Західній, так і в Східній Європі»- зазначив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія у своєму виступі на підтримку законопроєкту.

Вступ до Дія City матиме декларативний характер і буде добровільним. «Це створення нових можливостей, а не додаткове регулювання», - наголосив під час виступу в Раді автор законопроєкту №4303 Єгор Чернєв, народний депутат партії «Слуга народу» та заступник Голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації.

Законопроєкт №4303 був зареєстрований у Парламенті 2 листопада 2020 року. За пропозицією Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації, 3 березня 2021 року Верховна Рада відправила документ на повторне перше читання.

ІТ-спільнота брала активну участь у напрацюванні проєкту закону №4303.  У доопрацьованій версії законопроєкту №4303 врахували пропозиції ІТ-галузі та окремі положення альтернативних законопроєктів №4303-1 та №4303-2.

Наразі документ готується до другого читання. На прохання представників ІТ-галузі між читаннями з нього будуть вилучені деякі положення, зокрема, норма щодо договорів про непереманювання.

Спецрежим Дія City опирається на кілька законопроєктів, серед яких проголосований сьогодні проєкт закону №4303«Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Учора, 14 квітня в Парламенті був зареєстрований законопроєкт №5376, який визначає податкові умови спецрежиму.