Частка "єврооптимістів" в Україні тим вища, чим молодші респонденти / REUTERS

59% респондентів вважають, що Україні потрібно вступати до Європейського Союзу, 26% мають протилежну думку.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного з 5 по 9 березня соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

"Частка тих, хто вважає, що Україні потрібно вступати до ЄС, перевищує частку тих, хто має протилежну думку. Така ситуація у західному (відповідно 84% і 8,5%) та у центральному регіонах (відповідно 63% і 19%). У східному регіоні дещо більше тих, хто вважає, що не потрібно вступати (відповідно 38,5% і 46%), а у південному частки перших і других статистично значуще не відрізняються (відповідно 41,5% і 42%). Що молодші респонденти, то більше серед них прихильників необхідності вступати до ЄС (частка таких зростає від 44% серед тих, кому 60 і більше років, до 76% серед тих, кому від 18 до 29 років). При цьому у всіх вікових групах частка тих, хто виступає за вступ до ЄС, перевищує частку тих, хто виступає проти", - йдеться у результатах опитування.

У разі проведення референдуму стосовно вступу України до ЄС, 59% серед усіх опитаних (або 80% серед тих, хто збирається взяти участь у референдумі) проголосували би за вступ, і відповідно 26% і 17% - проти вступу. При цьому якщо серед прихильників вступу до ЄC 96% висловили намір взяти участь в такому референдумі, то серед противників - лише 46% (приблизно стільки ж, скільки і тих, хто збирається брати в ньому участь - 47%).

Частка тих, хто планує голосувати за вступ до ЄС, перевищує частку тих, хто буде голосувати проти, у західному (відповідно 84% і 8%) та центральному регіонах (відповідно 64% і 18%). У східному регіоні дещо більше тих, хто збирається голосувати проти вступу (відповідно 39% і 46%), а у південному частки перших і других є однаковими (по 42%). Що молодші респонденти, то більше серед них тих, хто має намір проголосувати за вступ до ЄС (їх частка зростає від 44% серед тих, кому 60 і більше років, до 75% серед тих, кому від 18 до 29 років).

Читайте такожЗеленський наголосив, що вступ України в ЄС не є "фантастичною мрією"

Серед представників електорату партії "Європейська солідарність" 91% збираються голосувати за вступ до ЄС (проти - 5%). Серед тих, хто на парламентських виборах має намір голосувати за партію "Слуга народу" - відповідно 78% і 13%, за Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - відповідно 60% і 21%. Тоді як серед представників електорату "Опозиційної платформи - за життя" переважна більшість проголосувала би проти - відповідно 15% і 73%".

При цьому громадяни України зі стриманим оптимізмом оцінюють перспективи розвитку відносин України і ЄС на найближчі роки: частіше (39%) вони вважають, що ці відносини залишаться без змін, 26% дотримуються думки, що вони покращаться, а 10% - що погіршаться. Зокрема, частка тих, хто вважає, що вони покращаться, найвища у західному регіоні (34,5%), нижча у центральному (27,5%) і найнижча - у південному (22%) і східному (17,5%) регіонах. У цій же регіональній послідовності зростає частка тих, хто вважає, що вони погіршаться (відповідно 4%, 6%, 15% і 21%).

Частка "єврооптимістів" тим вища, чим молодші респонденти (вона зростає від 19% серед тих, кому 60 і більше років, до 34% серед тих, кому від 18 до 29 років). Найбільше "єврооптимістів" серед представників електорату "Слуги народу" (48%). Серед тих, хто на парламентських виборах має намір голосувати за "Європейську солідарність", їх 38%, за ВО "Батьківщину" - 23%, за "Опозиційна платформу - за життя" - лише 8%.

Читайте такожКравчук заявив, що Україна має бути в НАТО, а думка Росії не грає жодної ролі (відео)

Як проводилося опитування

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Вас також можуть зацікавити новини