У Києво-Печерській Лаврі відсвяткували Великдень / Фото УНІАН, Олександр Синиця

Православні українці в неділю, 16 квітня, відзначили Великдень, не відлякали вірян і чинні воєнні обмеження.

Вже о 05: 00 ранку подвір'я Києво-Печерської лаври наповнилось молоддю і людьми похилого віку в очікуванні ранкового святкового богослужіння. Багато хто прийшов не тільки освятити традиційні паски, а й послухати українську молитву.

Адже, як писав УНІАН, цей день для головної святині став історичним - уперше за останні 300 років у Свято-Успенському соборі службу Божу провели українською мовою. 

Відео дня

Разом з тим на території Києво-Печерської лаври досі діє УПЦ МП. Священики Московського патріархату молилися на Великдень у церкві преподобного Агапіта Печерського.

Галерея

Великдень 2023 - останні новини

Ранок 16 квітня розпочався зі святкового звернення президента Володимира Зеленського, митрополита ПЦУ Епіфанія та обстрілів Росією українських храмів на прифронтових територіях.

У пасхальному зверненні Зеленський провів паралель між воскресінням Христа і відродженням України. А Епіфаній звинуватив Московський Патріархат у рабській покірності тиранії Кремля. 

Великдень 2023 проходить в умовах воєнних реалій. Напередодні вірянам дозволили бути присутніми на нічних богослужіннях за умови, що виходити з храмів вони не будуть до самого ранку.

Разом з тим у низці регіонів заборонили відвідувати кладовища через можливі провокації російських військ. 

Своєю чергою, Служба безпеки України закликала українців напередодні свят обмежити відвідування масових заходів, під якими б гаслами вони не відбувалися; не піддаватися на можливі провокації або підбурювання до незаконних дій; дотримуватися комендантської години.

Вас також можуть зацікавити новини: