Який легальний спосіб виїхати за кордон найпоширеніший? / фото Телеграм-каналу МВС

Адвокат Роман Сімутін пояснив, як легально виїхати за кордон. У своєму YouTube-каналі він розповів, що одним з поширених способів є виїзд з особою, яка потребує постійного догляду.

Сімутін каже, що у нього дуже часто запитують, як оформити опіку. Та, наголосив він, опіка, піклування та постійний догляд – це різні поняття, як і процедура їхнього оформлення. Тож адвокат коротко пояснив відмінності та назвав найпростіший спосіб легального перетину кордону.

Так, опіка встановлюється винятково за рішенням суду над неповнолітніми або особами, які за висновками психіатричної експертизи визнані недієздатними. Процедура вкрай складна й може зайняти до 1 року.

Піклування за законом можна встановити над похилими людьми, яким за 80 років, та особами 1 та 2 груп інвалідності. Але на практиці соціальні служби на місцях не встановлюють піклування, каже адвокат. Вони пояснюють це прогалиною у законодавстві, хоча це не зовсім так.

Постійний догляд, каже Сімутін, оформлюється найпростіше. Особа, яка потребує догляду, звертається до лікарсько-консультаційної комісії та отримує відповідний висновок. Разом з висновком документи подаються до соцзахисту та встановлюється постійний догляд. Але якщо дохід на кожного члена сім'ї перевищує 2,5 тис. грн, то вам відмовлять, система просто вас не зареєструє.

"Тож який спосіб найефективніший? Особа, яка потребує постійного догляду, звертається до лікарсько-консультаційної комісії та отримує висновок за формою 080, потім подає заяву до соцзахисту та просить скласти акт встановлення факту догляду, який зазвичай складається протягом одного місяця. І от з цими документами ви вже можете спокійно перетнути кордон", - підсумував адвокат.

Мобілізація в Україні та виїзд за кордон

В Україні триває мобілізація через повномасштабну війну, тож військовозобов'язаним чоловікам заборонено виїзд за кордон, та є винятки. Раніше адвокат Сімутін відповів на найпоширеніші запитання про перетин кордону України під час воєнного стану.

Як повідомлялося, у Кабміні хочуть дозволити виїжджати у закордонні відрядження всім чоловікам призовного віку, які отримали "бронювання" від військового призову. 

А посадовцям на сьогодні дозволено виїзд за межі України лише у службові відрядження після скандальних турне Тищенка та інших.

20 березня 2023 року Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для артистів-чоловиків. 

Вас також можуть зацікавити новини: