Дитину не мають права вигнати з уроку, стверджують юристи / фото УНІАН

В Україні випадки, коли вчителі виганяють учнів з класу, трапляються доволі часто. Експерти розказали детально, чи мають педагоги на це право і що робити батькам у таких ситуаціях.

Як наголосили юристи на сторінці Facebook-спільноти "Батьки SOS", перш за все, варто пам’ятати, що вчителі не можуть порушувати права учнів на здобуття освіти.

За словами юристів, вчитель не може вигнати дитину з уроку, бо згідно зі статтею "Право на освіту", кожен має право на якісну та доступну освіту.

Відео дня

Читайте такожУ МОН спростували інформацію про запровадження "дистанційки", а у МОЗ назвали умови переходу на онлайн-освіту

"Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України", – стверджують юристи.

Окрім того, в статті "Заборона дискримінації у сфері загальної середньої освіти" йдеться про те, що учні не повинні зазнавати жодних форм дискримінації, зокрема мати будь-які обмеження в освітньому процесі. Таким чином, будь-які обмеження щодо участі учня в навчанні є неприпустимими.

Експерти радять одразу повідомити про випадок директора школи. Після цього варто ініціювати розгляд питання про притягнення педагога до дисциплінарної відповідальності.

Якщо дитину взагалі не пустили на урок, то батьки можуть звернутися зі скаргою до директора школи або до органів управління освітою, яким підпорядковується заклад освіти. У разі підтвердження порушення права на освіту на винних осіб закладу можуть бути накладені дисциплінарні стягнення – від догани до звільнення.

Разом з тим у коментарях користувачі цікавляться, що ж робити, якщо учень зриває урок?

Варто наголосити, що українські школярі часто себе поводять дуже дивно під час навчань. Так, наприклад, у Полтаві вранці 6 вересня на території школи №11 дівчина поранила з арбалета двох вчителів. Педагоги отримали травми, загрози їхньому життю немає. В однієї жінки травмовано руку, у іншої – тулуб.

Правопорушницею виявилася 19-річна місцева жителька. Встановлено, що дівчина навчалася у цій школі до 4-го класу. Арбалет вона придбала у магазині. Причину свого вчинку пояснити поліцейським не змогла. Фігурантку злочину затримали і повідомили про підозру.

Тому окрім прав учням варто пам'ятати про свої обов'язки і загальноприйняті норми поваги.

Вас також можуть зацікавити новини