Ходжес підкреслив, що Україна веде боротьбу за своє виживання і тому все суспільство має брати у ній участь / фото УНІАН

Офіцер армії США у відставці, який обіймав посаду командувача армії США в Європі Бен Ходжес прокоментував питання мобілізації в Україні. В ефірі телемарафону він вказав на окремі моменти, над якими має працювати керівництво країни.

"Я думаю, що це те, що має виправити уряд. В Україні немає дефіциту робочої сили, у вас є проблема з системою трудових ресурсів. Занадто багато чоловіків призовного віку, які гуляють по Німеччині, Польщі та Румунії, працюють у готелях, мають роботу і у них все гаразд. Як це сталося? Їх треба повернути. Але що теж треба – це уряд має виправити систему, щоб людей правильно набирали і піклувалися про них. Я маю на увазі, що чоловіки все ще потрібні для виконання інших завдань, окрім носіння військової форми", – зауважив Ходжес.

Також він вважає, що Україна має створити умови у військах для залучення більшої кількості жінок.

Відео дня

"Звичайно, я думаю про жінок. У вас є сотні тисяч жінок призовного віку, які мають хорошу фізичну підготовку. Вони б були чудовими солдатами... Чи зробила Україна все можливе, щоб створити можливості для жінок воювати там, де вони кваліфіковані. Тому я думаю, що (потрібно – УНІАН) виправлення системи набору і мобілізації населення таким чином, щоб усі хотіли воювати, могли воювати", – підсумував він.

Ходжес підкреслив, що Україна веде боротьбу за своє виживання і тому все суспільство має брати у ній участь.

Законопроект про посилення мобілізації

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня під час прес-конференції за підсумками 2023 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що військові запропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб.

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект "Про вдосконалення мобілізації та військового обліку". Документ передбачає ряд змін - від зниження мобілізаційного віку до відповідальності за неявку до військкомату.

3 січня 2024 року до Верховної Ради подали альтернативний законопроект про мобілізацію. Він містить певні правки щодо термінів демобілізації. Якщо Кабмін пропонував проводити її через 36 місяців, цим документом пропонується через 18.

Народний депутат України Олексій Гончаренко інформував про сьогоднішнє засідання комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, де розглядався законопроект про мобілізацію. Він написав, що присутні на засіданні головнокомандувача Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони України Рустем Умеров наголосили, що посилення мобілізації - це об’єктивна складова війни, бо якщо не буде посилення, то нікому буде боронити державу. 

Вас також можуть зацікавити новини: