Російський правозахисник пояснив, навіщо росіяни вивезли з Херсона ув'язнених / фото Віктор Ковальчук, УНІАН

Російські окупанти, тікаючи з Херсону, вивезли до Російської Федерації українських в'язнів. Російський правозахисник Володимир Осєчкін зазначив, що загарбники таким чином хочуть приховати сліди своїх злочинів

"Ми знаємо достовірно, що в цілому ряді установ пенітенціарної системи України в момент, коли відбувався їх захоплення і приходила так звана російська адміністрація з числа військових, спецслужб і їх активістів, яких вони доставляли, були цілий ряд українці, які, по-перше, їх не визнавали, ставилися до них як до окупантів, зайд. Були конфліктні історії, було невизнання нових порядків, нового режиму. Були випадки, що доходило до сутичок, аж до бунтів, акцій протестів і так далі", - зазначив Осєчкін.

При цьому він вказав, що російські силовики вирішували ситуацію звичним для себе способом - застосовували спецзасоби і навіть зброю.

"Тисячі ув'язнених є потерпілими, постраждалими від тортур, від перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства, із застосуванням зброї та спецзасобів. Багато з них є також свідками злочинів, у тому числі вбивств. Тому якщо їх залишити, як тільки прийде адміністрація з Києва, приїдуть журналісти, то тут же буде величезний міжнародний скандал, тому що будуть сотні або тисячі свідчень про те, що закон табору ГУЛАГу 21 століття Росія намагалася експортувати на територію України. Тому цих свідків, потерпілих відвезли на територію Росії для того, щоб вони сиділи там у виправній колонії №14 Краснодарського краю, в 19 і 26 колонії Волгоградської області, в колонії №7 Володимирської області і так далі", - пояснив правозахисник.

За його словами, в російських колоніях з українськими в'язнями працюватимуть співробітники ФСБ

"За допомогою погроз і примусів їх змушують мовчати, а на когось повинні зажити сліди тортур. Але навіть ми вже знаємо, що буде проводитися оперативна робота. Завдання оперативників в цих установах-знайти хоча б когось хто буде згоден їхати для участі у війні вже на боці Росії. Оперативники будуть вишукувати якихось ув'язнених когось там вербувати, обіцяти паспорт Російської Федерації, грошей якусь медальку від Пригожина або від Міноборони. Звичайно, якщо хтось із них погодиться, то потім будуть показувати по всіх телеканалах, розповідаючи, що герої борються з Київським режимом", - підсумував Осєчкін.

Звільнення Херсона - що відомо

30 жовтня стало відомо, що під виглядом так званої "евакуації" з виправної колонії № 90 Херсона росіяни вивезли в'язнів. На території виправної установи окупанти розміщували особовий склад та військову техніку

22 Листопада співробітники ДБР затримали начальника одного з відділів "Північної виправної колонії № 90", який перед звільненням міста випустив ув'язнених.

Вас також можуть зацікавити новини: