У яких випадках військові можуть звільнитися зі служби? / фото УНІАН

У мережі трапляються історії, коли під час мобілізації в Україні забирають на службу, наприклад, багатодітного батька або студента. Адвокат Тарас Никифорчук у своєму YouTube-каналі зазначає, що це було на початку великої війни, коли люди йшли в армію за власним бажанням.

"Вони туди пішли за покликом серця, написали заяву. А тепер хочуть звідти звільнитися і посилаються на те що, у них троє дітей, або вони згадали, що, виявляється, вони десь вчилися на стаціонарі. Так, друзі, на жаль, не вийде", - каже адвокат.

Никифорчук нагадав, що для звільнення зі служби є три простих підстави:

Відео дня
  • досягнення граничного віку (60 років у воєнний час);
  • якщо є висновок ВЛК про те, що у людини є якісь болячки і вона, відповідно, не може надалі проходити службу;
  • коли щодо людини суд виніс вирок про позбавлення волі.

За якими сімейними обставинами можна звільнитися з військової служби

Раніше юристи пояснили, що підстави для звільнення з військової служби передбачені частиною 4 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

У законі зазначено, що будь-яка інвалідність дружини або чоловіка, інвалідність І або II групи батьків військовослужбовця - підстава для звільнення зі служби. 

Військовий повинен подати рапорт безпосередньому командиру із зазначеними підставами для звільнення та копії документів-підтверджень. Важливе уточнення: щоб довести, що йдеться про родичів дружини або самої дружини (чоловіка), шлюб повинен бути зареєстрований в РАЦСі. 

Вас також можуть зацікавити новини: