Сюжет дня : День перемоги над нацизмом

День перемоги над нацизмом

В Україні сьогодні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Цю пам'ятну дату було встановлено Верховною Радою України 9 квітня 2015 року законом "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

За даними інституту національної пам’яті, Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939-1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8-10 мільйонів осіб.

9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, термін "Велика Вітчизняна війна" використовували в колишньому СРСР, щоб підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Водночас при вшануванні пам'яті полеглих у роки Другої світової війни скасовано використання радянської символіки. Замість цього офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення, що відзначається 8 травня, є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ святкування пам'ятних днів Другої світової війни.

В Україні використовується символ власної стилізації, розроблений харківським дизайнером Сергієм Мишакіним. Гаслом обох пам'ятних днів є "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо".

Новини День перемоги над нацизмом

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся